D.I.C. Veritas

Glas Srpske, 04.06.2019, Suđenje za zločine nad Srbima u Osijeku: Glavaš optužio krunskog svjedoka za ubistvo u garaži

Osijek – U zagrebačkom Županijskom sudu juče je počelo ponovljeno suđenje Branimiru Glavašu za zločine nad Srbima u Osijeku devedesetih godina prošlog vijeka, koji je krivičnu prijavu za zločine protiv Srba podigao protiv krunskog svjedoka Krunoslava Fehira.

Tako je Branimir Glavaš, prvoosumnjičeni za te zločine, podnio krivičnu prijavu protiv Krunoslava Fehira, ključnog svjedoka na suđenju, tvrdeći da je Fehir ubio srpskog civila Čedomira Vučkovića.

Kako prenose hrvatski mediji, pozivajući se na Županijski sud u Zagrebu, Glavaš tvrdi da je upravo Fehir, koji je tada imao 16 godina i bio član njegove takozvane “zaštitne čete”, u avgustu 1991. usmrtio Vučkovića.

Glavaš i njegovi saradnici su, na osnovu Fehirovog iskaza, već bili osuđeni, ali je pravosnažnu presudu ukinuo Ustavni sud.

Glavaš je većinu kazne proveo u zatvoru u FBiH, gdje je pobjegao uoči izricanja prve presude.

I Glavaš i suoptuženi odbacuju optužbe za zlostavljanja i mučenja brojnih Srba u Osijeku, koje je tužilaštvo podvelo pod slučajeve “garaža” i “selotejp”.

Prema svjedočenjima, Glavaš i njegovi ljudi su ubijali Srbe u Osijeku 1991, a Branimir Glavaš, tada komandant odbrane grada, izdao je naredbu prema kojoj su pripadnici Hrvatskog vijeća po Osijeku hapsili pojedine Srbe, ispitivali ih, a zatim ih odvodili na obalu Drave, gdje su likvidirani i bačeni u rijeku.

Svi leševi pronađeni su zavezanih ruku i sa selotejpom zalijepljenim preko usta.

Cijela “operacija” odvijala se tako da je Glavaš pojedinim pripadnicima svojih snaga dostavljao ceduljice na kojima je bilo naznačeno koga i gdje treba da “pokupe”.

Tamo bi ih dočekala druga ekipa, koja je potom bila zadužena za mučenje, dok je za odvođenje i likvidaciju bio zadužen treći tim.

Na suđenju koje je obnovljeno, i Glavaš i njegovi saradnici i dalje tvrde da nisu krivi.

Vrhovni sud

Novo suđenje u slučajevima “garaža” i “selotejp” zakazano je nakon što je Vrhovni sud početkom januara ukinuo odluku vanraspravnog vijeća zagrebačkog Županijskog suda iz marta prošle godine, prema kojoj je ponovljeno suđenje Glavašu trebalo da bude odvojeno od postupka njegovim suoptuženima.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.