D.I.C. Veritas

Глас Српске, 04.08.2017, Чежња за правдом јача од жала за огњиштима

Бањалука, Београд – Изгубили смо најмилије, остали без кућа и имања, али нисмо поклекли духом. Издигли смо се изнад прогона, “олуја” и “бљескова”, али жал за огњиштима и жеља за правдом трајаће док нас има.

Ријечи директора Документационо-информационог центра “Веритас” Саве Штрпца поновиће сваки од 200.000 Срба протјераних током црних августовских дана 1995. године из тадашње Републике Српске Крајине током хрватске војно-полицијске акције “Олуја”. “Олуја” је постала синоним за један од највећих егзодуса на овим просторима током којег су са огњишта прогнани Срби са подручја Лике, Баније, Кордуна, сјеверне Далмације. Њихова имовина је попаљена и опљачкана, а слободу које су њихови сународници угледали преласком Саве није дочекало око 2.000 убијених, махом цивила.

Глас Српске, 04.08.2017, Чежња за правдом јача од жала за огњиштима

Штрбац, чије удружење окупља изгнане Крајишнике и тражи правду за злочинце, каже да вријеме не чини своје и да ране ни 22 године касније нису зацијелиле.

- С обзиром на то каква нас је несрећа задесила, поносан сам што се већина наших људи снашла ма гдје их је одвео пут послије егзодуса. Када вас задеси трагедија као што је нас и останете без игдје ичега, а научили сте да имате, нећете мировати. Тражићете излаз, нећете гледати дјецу како умиру од глади. Ићи ћете напријед, борити се. Ми смо се тако и понашали, а тако смо и морали. Успјели смо, али слике наших кућа, имања и свега што нам је одузето никада нећемо заборавити – рекао је Штрбац.

Предсједник Заједнице Срба из Хрватске и БиХ Бранислав Швоња истакао је да је режим Фрање Туђмана отео имовину Срба и потпуно их обесправио.

- Најтежа неријешена питања до данас остала су одузета станарска права за око 140.000 људи и неисплаћене пензије – рекао је Швоња.

РС и Србија ће трећу годину заредом заједнички обиљежити Дан страдања на српске жртве, а централна комеморативна манифестација биће одржана вечерас у Ветернику код Новог Сада. Присуствоваће јој државни врх Србије и РС, а делегације би требало да предводе предсједници Александар Вучић и Милорад Додик. Ветерник је један од свједока крајишке трагедије, јер половину његове популације чине породице прогнане из Хрватске. Вучић ће се данас у Новом Саду састати са представницима Срба из региона, а састанку ће осим Додика присуствовати и патријарх српски Иринеј, премијерка Србије Ана Брнабић, министри у двјема владама и други званичници.

На годишњицу почетка злогласне акције “Олуја” представници удружења која окупљају Крајишнике са незадовољством понављају да правда није стигла злочинце.

- Ратни злочини почињени су и током и послије “Олује”. Хрватска је охрабрена ослобађајућим пресудама њеним генералима у Хашком трибуналу и веома тешко ће доћи до неког значајнијег процесуирања одговорних за ратне злочине. Проблем је и проток времена, јер је све мањи број свједока – каже координатор “Веритаса” за РС Јанко Велимировић.

Предсједник Координације удружења избјеглих и расељених у Србији Милан Жунић разочаран је што за свирепа убиства и протјеривање нико није сносио озбиљну одговорност.

- Злочиначка акција “Олуја” је злочин без казне. “Олуја” још траје, само се не пуца и не гранатира истим интензитетом као августа 1995. године када су убијани цивили пред очима Уједињених нација. Хрватска то, нажалост, слави као дан побједе – рекао је Жунић.

“Олуја” је једини догађај у којима су Срби из Хрватске жртве за који је вођен процес у Хашком трибуналу. Тај суд је прво осудио, а потом ослободио хрватске официре Анту Готовину и Младена Маркача. Пред хрватским правосуђем, од неколико до сада процесуираних припадника хрватских оружаних снага за ратне злочине над Србима из времена “Олује” правоснажно је осуђена само једна особа. Однос Хрватске према овом злочину најбоље осликава дводневно славље заказано у част побједе.

“Веритасов” програм обиљежавања годишњице “Олује” у РС

5. август – Бањалука

* 9.30 часова – полагање вијенаца на Пердувовом гробљу

* 11 часова – парастос у Храму Христа Спаситеља

* 12 часова – трибина “Дани туге и сјећања” у Народном позоришту РС

6. август – Нови Град

* 10 часова – парастос у Храму Светих апостола Петра и Павла

* 10.30 часова – прислуживање свијећа на “мосту спаса” и спуштање вијенаца у ријеку Уну

* 11.30 часова – Сводна – парастос у Цркви Светог Саве

*12 часова – полагање вијенаца код спомен-крста

7. август – Јањиле

* 11 часова на Петровачкој цести парастос и полагање вијенаца на спомен-крст

 

 

Ведрана Кулага

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.