D.I.C. Veritas

Glas Srpske, 04.08.2018, U “Oluji” nisu poštedjeli ni žene

Banjaluka – Dokumentaciono-informacioni centar “Veritas” objavio je imena 1.861 poginulih i nestalih Srba iz hrvatske vojno-policijske akcije “Oluja” i poslije nje.

Od toga su više od 60 odsto civili, a od njih su oko tri četvrtine bili stariji od 60 godina.

Kako je u petak saopštio “Veritas”, među žrtvama je 548 žena, od kojih su oko četiri petine bile starije od 60 godina, što predstavlja jedan od “crnih” rekorda građanskog rata devedesetih godina prošlog vijeka na prostorima prethodne Jugoslavije.

“Oluja” je izvršena uprkos činjenicama da je ta oblast bila pod zaštitom UN, pod nazivom sektori “Jug” i “Sjever”, i da su predstavnici RSK prethodnog dana u Ženevi i Beogradu prihvatili prijedlog međunarodne zajednice o mirnom rešenju sukoba.

Protiv krajiških Srba (oko 230.000 stanovnika, sa oko 30.000 vojnika) angažovano je oko 200.000 vojnika, od kojih je direktno u operaciji učestvovalo 138.500 pripadnika HV-a, MUP-a i HVO-a, navedeno je u saopštenju.

Koordinator “Veritasa” za Banjaluku Radomir Kužet rekao je da su “Oluji” 1995. godine izvršeni genocid i etničko čišćenje nad srpskim narodom.

- Haški tribunal je rekao da to nije to, ali cilj i plan su realizovani, a akcija je sprovedena do tančina. Od prvog dana se htjela sprovesti ideja – trećinu Srba ubiti, trećinu prekrstiti i trećinu protjerati. Mislim da se to sa ovom akcijom uspjelo – rekao je Kužet u petak na konferenciji za novinare u Banjaluci.

On je istakao da Haški tribunal nije ispunio ulogu kada je riječ o procesuiranju zločina nad Srbima u Hrvatskoj.

- Sprovodio je selektivnu pravdu, uglavnom na štetu Srba, iako je nesporno da su hrvatske snage u akciji “Oluja” u avgustu 1995. godine, uz podršku NATO-a, Armije RBiH i HVO, protjerale skoro četvrt miliona Srba, a više od 1.860 ubile – rekao je Kužet.

Republika Srpska i Srbija danas (subota) će zajedno u Bačkoj Palanci obilježiti Dan sjećanja na sve stradale i prognane Srbe, uz ključnu poruku da neće dozvoliti da srpski narod doživi neku novu “Oluju”.

Odlikovanja za Markača i Gotovinu

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović odlikovala je penzionisane hrvatske generale Antu Gotovinu i Mladena Markača.

Ona je to učinila povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja.

Hrvatska predsjednica je Gotovinu i Markača odlikovala Ordenom kralja Petra Krešimira Četvrtog s lentom, prenosi Hina.

Gotovina i Markač su avgusta 1995. godine predvodili akciju “Oluja”.

Ne zaboraviti stradanja

Predsjednik Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova Milenko Savanović smatra da sjećanje na akciju hrvatskih snaga “Oluja” mora biti preneseno u nasljeđe mlađim generacijama, da se ne bi zaboravilo stradanje i ponovila krvava istorija srpskog naroda.

 

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.