D.I.C. Veritas

Глас Српске, 04.08.2021, Напредни клуб из Београда анализирао политичка права српског народа у региону: Српска највећа мета

БЕОГРАД – Република Српска се данас суочава са највећим притисцима од 2009. и времена пропасти покушаја наметања реформи Устава БиХ посредством “Бутмирског пакета”, а околности говоре у прилог тврдњи да је стање најсличније времену пре 2006. године, када је са места високог представника УН отишао лорд Ешдаун.

Истакнуто је то у новом извјештају о политичким правима Срба у региону за 2020/2021. годину који је објавио Напредни клуб из Београда, са историчаром Чедомиром Антићем на челу, у којем је оцијењено да је у том периоду настављено опадање политичких права српског народа. То је, оцијенили су аутори, посљедица догађаја у Црној Гори и Републици Српској/БиХ, које су владе САД и држава Квинте разумјеле као неуспјех сопствене досадашње политике те потенцијалну опасност по однос снага између САД и Русије на Балкану.

У БиХ је, наводе, настављено развлашћивање Српске, након успостављања стабилности и доброг одговора на пандемију, а посебно проблематичне су манипулације са Централном изборном комисијом БиХ те увођење Закона о кажњавању негирања геноцида који треба да послужи као вербални деликт за све политичаре који, како подвлаче, желе да сачувају аутономију Српске.

- Као одговор на даље повезивање Србије и Српске/БиХ, помоћ коју је Србија понудила грађанима те велики раст оптимизма после успеха литија у Црној Гори, почео је удар на аутономију Српске. Високи представник је толерисао отимање права Српске у Централној изборној комисији, етничко чишћење судства у БиХ, отимање земљишта Српске под фирмом успоставе војне имовине. Нелегално је именован нови високи представник, наметнут је и ауторитарни закон о спречавању негирања геноцида, а земља уведена у политичку и уставну кризу – истакао је Антић.

У извјештају су подсјетили да су захтјеви за укидање ентитета, па чак и кантона учестали, а указали су и на поруке за Србе које је почетком године изнио, како наводе, бошњачки вођа Бакир Изетбеговић о томе да су лоши.

- Сарајевско вођство не прихвата пресуде чак ни сопствених судова. Када је Суд БиХ, о коме смо већ писали као о потпуно зависном од воље бошњачких политичара, прогласио кривим Сакиба Махмуљина, који је био одговоран за деловање одреда страних добровољаца “Ел муџахедин”, министарка спољних послова БиХ Бисера Турковић критиковала је то и цитирала осуђениковог сина који је тврдио да је реч о наставку рата – пише у извјештају.

Подсјетили су и да је дојучерашњи високи представник Валентин Инцко тражио да Народна скупштина одузме додијељена одликовања осуђенима за ратне злочине, а није забиљежено да је слично тражио било којој установи ФБиХ ради, на примјер, одузимања одликовања преминулом хашком осуђенику Расиму Делићу. И овај извјештај, који ће данас представити у Београду, традиционално на дан “Олује”, излази са црним корицама, а тако ће бити, поручују аутори, док не буду достигнути цивилизовани, европски стандарди.

Напади и ограничења

Анализирајући стање на терену у региону, наглашено је да је у Хрватској и даље видљива антисрпска кампања, евидентирани су бројни напади на Србе на Косову, док у Сјеверној Македонији први пут у Влади доминирају мањински Албанци. Српски народ у Албанији ужива сасвим ограничена права, док у Словенији не уживају ни права националне мањине иако су највећа мањинска заједница и упркос томе да на сваки начин малобројнији Словенци уживају пуна права у Србији. Стање Срба у Мађарској и Румунији је добро, као и протеклих година.

 

Ведрана Кулага Симић

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.