D.I.C. Veritas

Glas Srpske, 07. 03. 2022, Suđenje Stanišiću i Simatoviću: Statusna konferencija zakazana za 1. april

HAG- Statusna konferencija u slučaju protiv bivših šefova Službe državne bezbjednosti Srbije Jovice Stanišića i Franka Simatovića biće održana 1. aprila, odlučilo je Žalbeno vijeće Mehanizma za međunarodne krivične sudove u Hagu (MMKS).

U odluci, koju je potpisao predsjednik Mehanizma Karmel Ađijus, navodi se da je konferencija zakazana za 10.30 časova. U saopštenju iz MMKS ističe se da Stanišić i Simatović treba da u roku od sedam dana pošalju pisano obavještenje da li žele da nastave statusnu konferenciju u skladu sa Pravilnikom Mehanizma.

Stanišić i Simatović trenutno se nalaze u pritvorskoj jedinici UN u Hagu. Prema navodima iz Mehanizma, u skladu sa Pravilom 69/C/ Pravilnika MMKS, statusna konferencija može da se održi uz pisanu saglasnost lica u pritvoru. Lica u pritvoru mogu da lično prisustvuju konferenciji, zajedno sa braniocima koji bi učestvovali putem video-veze, a mogu i oni da učestvuju putem video-veze, sa ili bez prisustva branilaca.

Posljednja statusna konferencija održana je 16. novembra. Stanišić, nekadašnji načelnik Resora državne bezbjednosti Srbije, osuđen je na 12 godina zatvora zbog pomaganja i podržavanja ratnih zločina u tadašnjem Bosanskom Šamcu.

Istom presudom na kaznu od 12 godina zatvora osuđen je i njegov zamjenik Franko Simatović, a obojica se od izricanja kazne nalaze u pritvoru Mehanizma. Stanišiću i Simatoviću je ovo druga prvostepena presuda, nakon prve kojom su bili oslobođeni svih optužbi, ali je ukinuta na osnovu žalbe tužioca 2015. godine.

Njima su stavljeni na teret zločini protiv čovječnosti i kršenja zakona ili običaja ratovanja – ubistva, a proglašeni su krivim kao pomagači, ali ne i učesnici udruženog zločinačkog poduhvata.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.