D.I.C. Veritas

Glas Srpske, 07.06.2019, Identifikovani posmrtni ostaci sedmoro Srba

Zagreb – U Zagrebu je identifikovano sedam lica srpske nacionalnosti stradalih na području Hrvatske i bivše Republike Srpske Krajine u ratu devedesetih godina prošlog vijeka, saopšteno je iz Dokumentaciono-informacionog centra “Veritas”.

Prema riječima direktora ovog centra Save Štrpca,  identifikovan je Đuro Bubalo (80) iz Ličkog Petrovog Sela kod Korenice, čiji su posmrtni ostaci ekshumirani u oktobru 2018. godine iz pojedinačne grobnice Plitvička jezera.

“Veritas” je naveo da su identifikovani i Ilija Kordić (63) i njegov brat Stojan Kordić (65) iz Rudopolja kod Otočca, čiji su posmrtni ostaci ekshumirani u oktobru 2018. godine iz pojedinačne grobnice u Rudopolju.

Identifikovan je Đorđe Mamuzić (37) iz Podvelebita kod Gračaca, čiji su posmrtni ostaci ekshumirani u oktobru 2006. godine iz grupne grobnice u Žitniku, kao i Željko Uzelac (35) iz Zalužnice kod Otočca, čiji su posmrtni ostaci ekshumirani u oktobru 2018. godine iz grupne grobnice u Vodoteču.

“Veritas” je naveo da je identifikovan i Rade Ralić (41) iz Blata kod Plaškog, čiji su posmrtni ostaci ekshumirani u oktobru 2018. godine iz pojedinačne grobnice u Otočcu.

U saopštenju je navedeno da su svi stradali u akciji “Oluja” u avgustu 1995. godine.

Identifikovana je i Ana Krajnović (60) iz Kusonja kod Pakraca, čiji su posmrtni ostaci ekshumirani u decembru 2000. godine iz pojedinačne grobnice u Kusonjama, a koja je stradala u decembru 1991. godine.

Za razliku od hrvatskog ministarstva za boračka pitanja, prema čijim podacima Hrvatska još traga za 1.488 nestalih lica, te posmrtnim ostacima 414 lica, što ukupno čini 1.902 neriješena slučaja iz proteklog rata, na “Veritasovom” spisku nestalih još se nalazi 1.761 lice srpske nacionalnosti nestalo u periodu 1991-1995. godine na području Hrvatske i nekadašnje Republike Srpske Krajine.

Među nestalima su 1.273 civila, od kojih 493 žene, navedeno je u saopštenju.

Ekshumirano 1.600 srpskih žrtava

U posljednjih 18 godina iz zajedničkih, masovnih i pojedinačnih grobnica, uključujući i ekshumacije u organizaciji samih porodica, na području Hrvatske, BiH i Srbije, ekshumirano je ukupno 1.600 srpskih žrtava iz Hrvatske i bivše Republike Srpske Krajine, od kojih su do sada identifikovana 1.203 posmrtna ostatka.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.