D.I.C. Veritas

Glas Srpske, 17.06.2016., Parastos za ubijene Srbe na Miljevačkom platou u utorak

Beograd – Parastos za ubijene Srbe na Miljevačkom platou kod Drniša služiće se u utorak, 21. juna, u Crkvi Svetog Marka u Beogradu, saopštilo je Udruženje porodica nestalih i poginulih lica “Suza”, koje organizuje parastos.

Nakon parastosa zakazanog u 11.00 časova, predstavnici Udruženja i građani položiće vijence i cvijeće na spomenik poginulim Srbima u ratovima 90-tih, koji je podignut u Tašmajdanskom parku.

Prije 24 godine, 21. juna 1992. godine, na području Miljevačkog platoa, dogodio se monstruozan zločin nad srpskim pripadnicima teritorijalne odbrane, u prisustvu Unprofor-a.

U tom napadu hrvatske vojske ubijeno je četrdesetoro Srba, a nekoliko njih je ranjeno i zarobljeno.

Srpsko selo Nos Kalik srušeno je do temelja i spaljeno, jedan dio stanovništva je pobijen, a drugi interniran na ostrvo u šibenskom arhipelagu.

Masakrirani Srbi bačeni su u krašku jamu, a njihova tijela zatrpana smećem, zbog čega su, dva mjeseca kasnije, kada su ekshumirani, posmrtni ostaci žrtava bili u toliko teškom stanju da dvanaestoro nije moglo biti identifikovano metodama koje su se u ono vrijeme primjenjivale.

Tijela su još u zajedničkoj grobnici na Kninskom groblju, a porodice i poslije 24 godine još čekaju na ekshumaciju i identifikaciju, kako bi ih dostojno sahranili u porodičnu grobnicu, sa imenom i prezimenom.

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.