D.I.C. Veritas

Glas Srpske, 18. 03. 2023, Proces za zločine na Petrovačkoj cesti tapka u mjestu: Sud zaglibio u procedurama

BEOGRAD – Preživjeli u raketiranju kolone srpskih izbjeglica na Petrovačkoj cesti 28 godina čekaju da se odgovorni za ovaj zločin kazne, ali ni nakon što je u junu prošle godine konačno podignuta i potvrđena optužnica protiv četiri hrvatska pilota i oficira, do početka suđenja nije došlo.

očetak suđenja četvorici hrvatskih pilota zbog raketiranja kolone srpskih izbjeglica na Petrovačkoj cesti u avgustu 1995. godine i dalje je neizvjestan, jer Krivično vanraspravno veće Odeljenja za ratne zločine u Beogradu ni nakon deset mjeseci od potvrđivanja optužnice nije donijelo odluku da li će se optuženima, koji su nedostupni srpskim pravosudnim organima, suditi u odsustvu.

Kaže ovo za “Glas Srpske” advokat preživjelih žrtava zločina na Petrovačkoj cesti Dušan Bratić, koji nije krio razočarenje i ogorčenost sporošću suda, upozoravajući nadležne da su čekajući odluku da li će se hrvatskim pilotima suditi u odsustvu, preminula dvojica oštećenih, Dušan Drakulić i Dušan Belas čije je svjedočenje pred sudom bilo planirano.

- Jedino što mogu zaključiti iz do sada viđenog jeste to da je Veće suda za ratne zločine u Beogradu sigurna kuća za sve ustaške zločince. Za takav moj zaključak postoji pouzdan osnov ne samo u ovom slučaju, nego i u nekim prethodnim. Problem prevazilazi značaj ovog postupka za Petrovačku cestu. I pošto to nije ničija privatna stvar, država i narod Srbije, u čije ime se sudi, treba da sagledaju ko sudi i u čijem interesu. To je sve što imam da kažem – istakao je Bratić.

Prema pisanju beogradskih novina, u službenoj sudskoj bilješci, koja je sačinjena početkom februara, nakon što su članovi krivičnog vijeća održali sjednicu na kojoj je trebalo da se donese odluka o tome da li će se hrvatskim oficirima suditi u odsustvu, navedeno je da je vijeće donijelo jednoglasnu odluku da se spisi predmeta vrate postupajućem predsjedniku vijeća, za sada bez odluke o navedenom prijedlogu.

Prijedlog da se postupak protiv okrivljenih vodi u odsustvu Tužilaštvo za ratne zločine obrazložilo je tvrdnjom da protok vremena od kritičnog događaja daje dovoljno razloga za sumnju da će Hrvatska ili BiH, koja je takođe vodila proces protiv okrivljenih, pokrenuti krivične postupke protiv odgovornih za stradanje civila 1995. godine.

Nedonošenje ove odluke bio je i razlog da se početak glavnog pretresa u postupku protiv četvorice bivših hrvatskih oficira i pilota, koji je bio zakazan za 26. decembar, odgodi do daljnjeg.

Ovo je inače prva optužnica podignuta za ratne zločine u akciji “Oluja”, koja je dogovorena na sastanku hrvatskog vojnog i državnog rukovodstva 31. jula 1995. sa ciljem protjerivanja srpskog stanovništva i poruke tadašnjeg predsjednika Hrvatske Franje Tuđmana da Srbi treba da nestanu.

 

Optužnica

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije podiglo je optužnicu protiv četiri oficira Vojske Hrvatske Vladimira Mikaca, Zdenka Radulja, Željka Jelenića i Danijela Borovića za ratni zločin protiv civilnog stanovništva na Petrovačkoj cesti i Svodni. Oni se terete da su u akciji “Oluja” 7. i 8. avgusta 1995. godine naredili avionsko raketiranje kolone izbjeglica na Petrovačkoj cesti kod Bosanskog Petrovca, kao i u mjestu Svodna kod Novog Grada u BiH. Za sada je identifikovano 13 ubijenih u ovim napadima, od kojih je šestoro djece i 24 ranjenih.

 
Veljko Zeljković

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.