D.I.C. Veritas

Glas Srpske, 25.04.2014., Priznao ubistvo Srpkinje u Medačkom džepu iz 1993.

Zagreb – Priznanje bivšeg pripadnika hrvatske vojske Josipa Mršića o ubistvu žene srpske nacionalnosti izazvalo preokret u rekonstrukciji ratnog zločina u Medačkom džepu

Filmski preokret dogodio se u rekonstrukciji ratnog zločina u Medačkom džepu kada je bivši pripadnik Hrvatske vojske Josip Mršić priznao da je u septembru 1993. ubio stariju ženu srpske nacionalnosti, objavili su večeras hrvatski mediji.

Zbog njenog ubistva u toku je sudski postupak protiv njegovog saborca Velibora Šolaje, navode mediji.

“Dosta mi je ove agonije. Oni svi lažu, ja sam je ubio”, rekao je navodno pred predstavnicima pravosuđa Mršić, koji je nedavno u Čitluku prisustvovao rekonstrukciji ratnog zločina u Medačkom džepu.

On je, kako je prenijela agencija Hina, priznao da je u vrijeme zločina u Čitluk došao u borbenom vozilu i zastao ispred kuće iz koje se dimilo. Unutra je navodno zatekao staricu, izvukao je ispred kuće i ustrijelio.

Prošle godine u oktobru o tom događaju je svjedočio na suđenju Šolaji i tada je ispričao da je kao komandir transportera 9. gardijske brigade prošao kroz Čitluk, ali da se u tom mjestu nije zadržavao niti vidio ubijene civile. Rekao je i da je usput vidio optuženog Šolaju, ali da kod njega nije video pištolj kojim je ubijena starija žena.

Na zagrebačkom sudu Mršić bi trebalo ponovo da bude ispitan 6. maja, a ukoliko ponovi priznanje, tužilaštvo bi moglo da odustane od postupka protiv Šolaje, navode mediji.

Suđenje Šolaji na zagrebačkom Županijskom sudu traje više od godinu dana, a neko vrijeme bio je u pritvoru. On od početka negira krivicu.

Šolaja je zajedno s ratnim komandantom izviđačke čete 9. gardijske brigade “Vukovi” Josipom Krmpotićem uhapšen u martu 2012.

Protiv Krmpotića, kom se sudi na osnovu komandne odgovornosti, postupak je u međuvremenu radvojen.

Slučaj Medački džep bio je prvi koji je Haški tribunal prepustio Hrvatskoj.

U tom slučaju pravosnažno je osudjen ratni komandant 9. gardijske brigade Mirko Norac, dok je general Rahim Ademi oslobođen.

Norac je 2011. godine pušten na slobodu, jer je odslužio više od dvije trećine petnaestogodišnje zatvorske kazne na koju je osuđen zbog zločina u Gospiću i Medačkom džepu.

Prema zvaničnim hrvatskim podacima, na području Medačkog džepa od 9. septembra do 17. septembra 1993, kada su se hrvatske snage povukle i područje predale Ujedinjenim nacijama, ubijena su 23 srpska civila i pet zarobljenih vojnika.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.