D.I.C. Veritas

Глас Српске, 31.10.2021, Три деценије од злочина над Србима у акцији “Откос”

Пуних 30 година навршило се данас од почетка акције хрватске паравојске “Откос 10” која је довела до масовног прогона и убиства Срба на подручју источне Билогоре, гдје је од 1991. до 1997. године страдало 66 особа, већином Срба и оних који су били у родбинским везама са српским породицама, саопштено је из Документационо-информационог центра “Веритас”.

Акција је почела 31. октобра нападом на Грубишно Поље, а у два наредна дана комплетно становништво из 23 села и одређени број житеља из још 15 села напустило је то подручје у избјегличкој колони, у којој се нашло 4.000 људи и више од 600 возила.

Они су прешли у БиХ, у којој још није било ратних сукоба, а у колони је било и 250 Хрвата, Чеха, Мађара и Рома.

Од укупног броја страдалих на подручју источне Билогоре, области која се налази у троуглу између Бјеловара, Дарувара и Вировитице, био је 41 цивил. Од тога их је 17 убијено прије акције “Откос 10”, као и 23 припадника Територијалне одбране, док су двојицу Срба, који су остали у хрватској војсци и полицији, ликвидирали “саборци”.

У овој злочиначкој акцији до темеља су запаљене дрвене цркве билогорског стила, јединствени споменици културе нулте категорије под заштитом Унеска – храмови Светог Димитрија у Растовцу и Успења Пресвете Богородице у Доњој Рашеници, који датирају са почетка 18. вијека.

За злочине над Србима почињене у источној Билогори до сада је одговарао само Вељко Марић, припадник хрватског Збора народне гарде из Грубишиног Поља, којег је Вијеће за ратне злочине у Београду осудило на 12 година затвора због ратног злочина против цивила.

Марић је оптужен да је 31. октобра 1991. године у селу Растовац код Грубишног Поља, хицима из ватреног оружја убио Петра Слијепчевића, који је рођен 1926. године.

Српско правосуђе отворило је против Марића још једну истрагу због сумње да је у септембру 1991. године у Грубишном Пољу ликвидирао Србе Мићу Васиљевића и Владимира Кучеру, те мучио Звјездана Мачка.

Иако истрага није завршена, Марић је у јуну 2015. године из Србије, гдје је издржавао казну, пребачен у Хрватску.

Приликом трансфера, Хрватска се обавезала да ће наставити кривични поступак против Марића започет у Србији, али до сада нема потврде да испуњава преузету обавезу.

На подручју источне Билогоре до Другог свјетског рата је живјело 18.000 Срба, а, према попису из 2011. године, у том крају их данас има мање од 1.000.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.