D.I.C. Veritas

Глас Српске, Агенције, 24. 04. 2024, На све начине затиру траг Србима

Мијењање топонима у Крајини саставни је дио геноцида кроз етапно брисање трагова постојања Срба на територијама са којих су прогнани, а примјер је личко село код Оточца – Српско Поље чији је назив данас Хрватско Поље, рекао је предсједник Покрета Срба Крајишника из Београда Миле Боснић.

- Српско Поље, које се налази на око 11 километара сјеверозападно од Оточца на сјеверу Лике, од настанка села још у 16. вијеку па до 1991. године, укључујући и период Независне Државе Хрватске (НДХ), звало се тако и било је насељено православним Србима, потомцима ускока – рекао је Боснић.

Он подсјећа да је у Српском Пољу 1660. године рођен Данило Љуботина, православни епископ горњокарловачки.

- Село је веома пострадало у Другом свјетском рату када је дио Срба побијен, а неке породице су покатоличене. Одмах по избијању сукоба 1991. године хрватске јединице заузимају већи дио општине Оточац и спроводе етничко чишћење Срба са читавог потеза. Тада се на удару нашло и Српско Поље чији су становници највећим дијелом избјегли у оближњи Плашки, који је окупиран тек 1995. године – прича Боснић.

Према његовим ријечима, држава Хрватска на све начине отима идентитет српском народу у овој земљи.

- Мијењање топонима у Крајини је саставни дио геноцида кроз етапно брисање трагова постојања Срба на територијама са којих је српски народ прогнан, побијен или присилом покатоличен. Српско Поље данас носи назив Хрватско Поље.

Древни православни обичај – чување Христовог гроба данас својатају Хрвати, иако се зна да је то обичај православних Срба у Врлици још од давнина – рекао је Боснић.

Он је истакао да Хрватска на ружан начин покушава да прекроји историју и отме српском народу културу и традицију.

- Никола Тесла је Србин из Лике, ојкача је српско изворно пјевање, наша је и сињска алка, али Загреб и латини покушавају да нам на мудар начин отму културу и традицију и да прекрајају историју – наглашава Боснић.

 

Заштита права

Миле Боснић је нагласио да је веома важно да се заштите права Срба у Хрватској.

- Важно је да цијели свијет зна да су Срби живјели у Хрватској вијековима уназад и живјеће, а свједоци су древни православни храмови и манастири, култура, традиција и историја – поручио је Боснић

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.