D.I.C. Veritas

Glas Srpske, SRNA, 05.07.2017, Štrbac: Cinična presuda suda u Strazburu

Beograd – Direktor Dokumentaciono-informacionog centra “Veritas” Savo Štrbac rekao je Srni da je cinična presuda Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu da Hrvatska nije povrijedila pravo na život Josipu i Pavi Obajdinu, u slučaju ubistva njihovih bližnjih Marije Vujičić i njene kćerke Gordane Obajdin za vrijeme rata u Hrvatskoj.

Štrbac je pojasnio da je Marija bila baka Josipa i tašta Pave, a Gordana je majka Josipa i supruga Pave. Ubijene su u mjestu Veljun kod Slunja za vrijeme hrvatske vojno-policijske akcije “Oluja”, i, uprkos tome, što su istakle “bijelu zastavu” na kući, u kojoj su živjele.

On je rekao da se u presudi Suda u Strazburu navodi da se “ključno mišljenje suda ogleda u stavu da obaveza države da se sprovede efikasna istraga predstavlja obavezu kao sredstvo, a ne kao rezultat”.

“Sudu u Strazburu nije bitno da li je Hrvatska došla do rezultata u toj svojoj istrazi koja je trebalo da utvrdi ko je ubio te žene, ko je ubio invalida, nepokretnu ženu”, rekao je Štrbac.

On je naveo da je hrvatska vojska bila na licu mjesta, kada su žrtve izvjesile “bijelu zastavu” /za predaju/.

“Istraga je trebalo da utvrdi ko ih je ubio. Policija je bila blizu, čuju pucnje, tadašnji desetogodišnji dječak Josip sa njima razgovara, trči kući, nalazi majku i baku ubijene. Dječak sve to prijavljuje policiji, a oni do danas nisu otkrili ubice”, kaže Štrbac.

Prema njegovim riječima, Sud u Strazburu u svojoj odluci primjećuje da su hrvatske vlasti saznale za ubistvo i započele istragu, u toku koje su intervjuisale dostupne svjedoke i sakupile dostupne dokaze, koje su pravilno ocijenile.

“A, to što nema rezultata, njih na neki način nije briga. Tu se ogleda neki cinizam. Kakva je to pravda?”, upitao je Štrbac.

Komentarišući navode Suda da je bilo potrebno “aktivno učešće u istrazi porodice oštećenih i ubijenih”, Štrbac ističe da su tada bila ratna vremena, a ne mirnodopska.

On je podsjetio da Gordanin muž Josip nije bio tu, pošto je prebjegao na hrvatsku stranu, dok je njen otac Milan bio u hrvatskom zatvoru. “Tako da je ciničan zahtjev sudija iz Evropskog suda za njihovo učestvovanje u istrazi”, rekao je Štrbac.

Štrbac je rekao da je žrtva Marija Vujčić Hrvatica rođena 1943. godine, a njena kćerka Gordana Obajdin, čiji je otac Srbin, rođena 1963. godine.

Prema podacima iz presude Evropskog suda, naveo je Štrbac, proizilazi da je Gordana bila udata za Hrvata Pavu Obajdina i da su iz toga braka imali sina Josipa.

Pavo je bio policajac u Slunju, a u vrijeme rata devedesetih godina prešao je u Karlovac na hrvatsku stranu, dok je Josip, koji je u to vrijeme imao 10 godina, i ostao sa majkom Gordanom i sa bakom Marijom, odnosno sa majčinom porodicom.

Kada je počela akcija “Oluja” Josipov ujak je Josipa, Mariju i Gordanu smjestio u Veljun, u koji je 5. ili 6. avgusta 1995. godine ušla hrvatska vojska. Tada su rekli Josipu i njegovim da na kuću u kojoj su se nalazili okače bijelu zastavu i da ih hrvatska vojska neće dirati, što su i učinili.

Dan kasnije Josip je otišao na punkt gdje se nalazila hrvatska vojska, koji je bio udaljen oko 1,5 kilometara od kuće u kojoj su stanovali, a dok je razgovarao sa vojnicima, iz pravca kuće u kojoj su stanovali, čuli su se pucnji, ali ni on ni vojska nisu poklonili neku pažnju tome.

Kada je Josip pola časa kasnije došao kući, našao je ubijene majku i baku. Josip je odmah o smrti bake i majke obavijestio hrvatsku vojsku, koji su ga odveli njegovom ocu, koji se u to vrijeme nalazio u Slunju.

Prema “Veritasovim” informacijama, smrt Marije i Gordane prijavio je Veritasu 24. juna 1996. godine Milan Vujčić, njihov suprug i otac, koji je u akciji “Oluja” i sam bio zarobljen i u zarobljeništvu proveo do 31. decembra 1995. godine, kada je amnestiran.

Milan je tada rekao da su mu suprugu i kćer ubili hrvatski vojnici, da mu je žena bila invalid i da joj je bila oduzeta lijeva strana tijela.

Posmrtni ostaci Marije i Gordane pokopani su na Katoličkom groblju u Slunju.

“Veritas” ističe da je interesantno da među tužiocima u postupku pred Evropskim sudom za ljudska prava nema supruga i oca ubijenih Milana, kao ni sina i brata Predraga.

Evropski sud za ljudska prava presudio je da Hrvatska nije povredila pravo na život Josipu i Pavi Obajdinu, jer je u potpunosti istražila sve okolnosti ubistva njihovih bliskih rođaka u okolini Veljuna u avgustu 1995. nakon akcije “Oluja”.

Presuda još nije konačna, a to će postati ukoliko nijedna od strana u postupku, u roku od tri meseca od dana objave presude, ne podnese zahtjev za preispitivanje presude pred Velikim vijećem.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.