D.I.C. Veritas

Глас Српске, СРНА, 05.08.2018, Служен парастос жртвама “Олује”

Бањалука – У Храму Христа Спаситеља у Бањалуци данас је служен парастос крајишким Србима страдалим у хрватској војној и полицијској акцији “Олуја”, која се догодила прије 23 године.

Парастосу су присуствовали директор Документационо-информационог центра “Веритас” Саво Штрбац, представници невладиних организација проистеклих из протеклог одбрамбено-отаџбинског рата, прогнани Срби из Хрватске и чланови породица страдалих Срба.

Штрбац је рекао да док Срби тугују, Хрвати славе у Книну, те додао да је неко правило, посебно на балканским просторима гдје је увијек на једној страни туга, а на другој славље.

Он је подјетио да је предсједник Хрватске Колинда Грабар Китаровић одликовала највишим признањима генерале Анту Готовину и Младена Маркача иза којих је остао најкрвавији траг у акцији “Олуја”.

“Они су њима дупли хероји са ореолом жртве, хероји из најсветије и највеличанственије њихове битке као што је жОлујаж, а жртве су зато што су провели у притвору Хашког трибунала годинама чекајући на одлуку да ли су у Олуји почињени злочини или нису”, рекао је Штрбац новинарима.

Он је додао да је “природно” да су они одликовани, јер им цијела држава почива на том рату.

“Они у историји имају четворогодишњу, накарадну, злочиначку НДХ и нову Хрватску која се темељи на домовинском рату, а није далеко отишла од ратне НДХ. То доказују многим својим активностима, релативизујући и рехабилитујући усташтво на сваком кораку”, сматра Штрбац.

Према “Веритасовој” евиденцији, подсјетио је Штрбац, у акцији “Олуја” евидентирана је 1.861 жртва, од тога је 777 несталих неријешених случајева.

“Имамо 362 тијела за која Хрвати тврде да су српске жртве из жОлујеж, које су ексхумиране, али нису идентификоване. Имамо 152 регистрована гробна мјеста из жОлујеж, која треба ексхумирати. Када би их све идентификовали заправо би из Олује тражили 156 тијела”, објаснио је Штрбац, те додао да је политика ту “умијешала прсте”.

Слободан Гагић из села Зеленград, општина Обровац, каже да му је кућа запаљена, али да није могла да изгори јер је била од камена.

У Народном позоришту Републике Српске данас ће бити одржана трибина под називом “Дани туге и сјећања”.

Обиљежавање дана сјећања на злочиначку акцију “Олуја”, која се догодила прије 23 године, у Републици Српској организује Документационо-информациони центар “Веритас”.

Према подацима Комесаријата за избјеглице Србије, у хрватској војно-полицијској акцији “Олуја” протјерано је 250.000 крајишких Срба, 1.856 је убијено, а 836 воде се као нестали.

Акција је почела је 4. августа 1995. године офанзивом на подручја Баније, Лике, Кордуна и сјеверне Далмације.

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.