D.I.C. Veritas

Glas Srpske, SRNA, 07.08.2019, Služen parastos ubijenim Krajišnicima

Bosanski Petrovac – Kod Spomen-krsta u Janjilama, kod Bosanskog Petrovca, danas je služen parastos, prislužene svijeće i položeni vijenci za Srbe poginule u izbjegličkoj koloni koja se povlačila iz Republike Srpske Krajine usljed bombardovanja hrvatske avijacije tokom akcije “Oluja” 1995. godine.

Direktor Dokumentaciono-informacionog centra “Veritas” Savo Štrbac poručio je nakon parstosa u Janjilama da ovo treba da postane mjesto hodočašća koje se ne smije nikada zaboraviti, gdje je u nekoliko sekundi ubijeno deset ljudi, među kojima četvoro djece i 21-godišnjakinja.

“Pored ovog spomen-krsta trebalo bi izgraditi jednu kapelu da bi pojačali mjesto hodočašća, a sve pod motom – žDa se ne zaboraviž”, rekao je Srni Štrbac. On je podsjetio da za zločin hrvatskih snaga nad Srbima i nakon 24 godine od “Oluje” još niko nije odgovarao.

“Iz Tužilaštva BiH, uprkos obilježavanju ovih godišnjica, stalno odgovaraju da istraga o ovom zločinu još traje. Mi znamo u čemu je problem, oni čekaju da im Hrvatska pisanim putem pošalje imena pilota koji su upravljali avionom žmig 21ž, što se nikada neće desiti”, kaže Štrbac.

On je naveo da “Veritas” prikuplja dokumentaciju o ovom zločinu da bi se porodice žrtava mogle direktno obratiti Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu, koji može donijeti presude da im se isplati naknada štete za duševnu bol za izgubljenim srodnicima ukoliko bude dokazano da Hrvatska i BiH nisu preduzele sve što je u njihovoj moći da otkriju i procesuiraju počinioce.

Nakon parastosa koji su služili sveštenici Eparhije bihaćko-petrovačke, vijence kod spomen-krsta na Petrovačkoj cesti položili su članovi porodica poginulih, delegacija “Veritasa”, načelnici opština Drinić, Bosanski Petrovac i Donji Lapac, predstavnici Srpskog narodnog vijeća iz Hrvatske i udruženja “Protiv zaborava”.

Učesnici obilježavanja 24 godine od stradanja Srba na Petrovačkoj cesti posjetili su opštinu Drinić, te spomen-sobu poginulim borcima Vojske Republike Srpske u ovoj opštini.

Na Petrovačkoj cesti, između Bosanskog Petrovca i Ključa, avion hrvatskog ratnog vazduhoplovstva “mig 21” je 7. avgusta 1995. godine bombardovao izbjegličku kolonu Srba iz Republike Srpske Krajine.

Tada je poginulo deset civila, među kojima četvoro djece i 21-godišnjakinja, a oko 50 ljudi je ranjeno.

Poginuli su Darinka Drča /1927/ i njeni unuci Jovica Drča 1989 i Mirjana Dubajić /1974/ svi iz Brotinje kod Donjeg Lapca, Nevenka /1984/ i Žarko /1986/ -djeca Spase Rajića iz Donjeg Lapca, Krstan Vuković /1951/ rođen u Han Kuli kod Banjaluke i njegov sin Darko /1972/ rođen u Bihaću, obojica živjeli u Donjem Lapcu, Branko Stjelja /1923/ i njegov sin Mirko /1961/ iz Nadina kod Benkovca.

Akcija “Oluja” je najveće i jedno od najsurovijih etničkih čišćenja na području bivše Jugoslavije tokom devedesetih godina prošlog vijeka.

Prema podacima Komesarijata za izbjeglice Srbije, u “Oluji” je protjerano 250.000 Srba iz Republike Srpske Krajine, 1.856 je ubijeno, a 836 se vodi kao nestalo.

Akcija je počela 4. avgusta 1995. godine ofanzivom hrvatske vojske i policije na područja Banije, Like, Korduna i sjeverne Dalmacije, odnosno na Republiku Srpsku Krajinu.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.