D.I.C. Veritas

Глас Српске, СРНА, 11.02.2021, Веритас: Недавно ухапшени Србин зове се Милорад Тривуновић

БЕОГРАД- Србин Милорад Тривуновић /61/ звани Триле из Новог Чеминца, код Белог Манастира, недавно је ухапшен у Хрватској због оптужби за ратни злочин у Барањи, саопштио је Документационо-информативни центар “Веритас” Саве Штрпца.

Према Веритасовим сазнањима, ухапшени Милорад Тривуновић, који је избјегао у Србију, био је возач камиона и прије овог хапшења несметано је прелазио границе широм Европе, укључујући и Хрватску.

У саопштењу подсјећају на медијске информације да је 7. фебруара због сумње да је 1992. године починио ратни злочин против цивила у Барањи, осјечко-барањска полиција ухапсила шездесетједногодишњака, некадашњег припадника српске Територијалне одбране /ТО/ Вардарац.

Он је ухапшен због основа сумње да је 15. марта 1992. године у мјесту Вардарац, у штабу Територијалне одбране Вардарац, као припадник специјалне јединице милиције САО Крајине, заједно с још двојицом припадника исте јединице, пријетили, а затим и физички насрнули на оштећеног старог 47 година, који је од повреда убрзо преминуо.

Суд у Осијеку је отворио истрагу против осумњишеног Србина и одредио му истражни притвор.

“Веритас” напомиње да је ово треће хапшење особа српске националности у овој години са сремско-барањског подручја, те подсјећа на претходни случај хапшења Драгана Митровића за наводни злочин у Каранцу, за који је осумњичено још пет Срба – Чеда Марушић, Милан Маливук, Слободан Стригић, Давор Лакић и Жарко Стригић, сви тренутно недоступни хрватским органима гоњења.

Срби са сремско-барањског подручја, наводи се у саопштењу, сматрају да хапшења и процесуирања, као и честа позивања и привођења Срба са тог подручја, имају за циљ плашење оних који су остали, да напусте Хрватску и одвраћање избјеглих Срба од повратка на њихова имања.

Позивајући се на службене интернет странице судова у Загребу, Ријеци, Осијеку и Сплиту, “Веритас” наводи да је за фебруар предвиђено да се суди против 88 особа у 18 предмета, од чега осморици у присуству, а свим осталим у одсуству, а само у предмету “Кнински затвори” прес пред судом у Сплиту оптужено је 40 особа.

“Веритас” наводи да због “поплаве” суђења за ратне злочине пред хрватским судовима, суђења више не прате ни невладине организациије, ни медији, који углавном, само бомбастично саопштавају о хапшењима, док их даља судбина не интересује.

У саопштењу подсјећа да је крајем јануара суд у Загребу неправоснажно ослободио оптужбе Вељка Стјепановића, родом из Пакраца, који је на основу хрватске потјернице у марту 2017. године ухапшен у Холандији, одакле је био изручен Хрватској.

Додаје се да је у посљедње двије године, у јеку епидемије вируса корона, због наводних ратних злочина ухапшено 16 Срба из Хрватске, од тога 10 у, а шест ван подручја Хрватске, међу којима је највише оних са подручја сремско-барањске области.

Тренутно се, подсјећа “Веритас”, у хрватским затворима због кривичних дјела ратних злочина налази 26 припадника бивше ЈНА и Српске војске Крајине /СВК/, од којих је 15 правоснажно осуђено, док су остали под истрагом, оптужбом или чекају правоснажност пресуда.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.