D.I.C. Veritas

Glas Srpske, SRNA, 22.02.2017., Izetbegovićevom timu izmiče i slamka spasa

Banjaluka, Sarajevo – Revizija presude na osnovu tužbe BiH protiv Srbije za genocid nema nikakvu šansu u Međunarodnom sudu pravde u Hagu, jer navodi iz završne riječi tužioca na suđenju bivšem komandantu Vojske RS generalu Ratku Mladiću kao glavni argument nisu novi dokaz, ocijenili su pravni stručnjaci.

Međunarodni sud pravde u Hagu odbacio je u februaru 2007. kao neutemeljenu tužbu BiH protiv SR Jugoslavije, čiji je nasljednik Srbija. BiH je ostavljena mogućnost da u roku od deset godina pokrene postupak revizije presude ako podnese nove dokaze protiv Srbije ne starije od šest mjeseci. Bošnjački član Predsjedništva BiH i lider SDA Bakir Izetbegović donio je prošle sedmice mimo svih institucija i ustavnih procedura i bez imenovanog agenta BiH odluku da se ide u reviziju. To je objelodanio poslije razgovora sa bošnjačkim političarima i nevladinim i vjerskim organizacijama.

Ključni argument na kojem će zasnivati zahtjev za reviziju otkrio je Emir Zlatar iz Fondacije “Pravda za BiH”, koja finansira pokretanje tog procesa.

- Na dokumentu koji će biti predat Međunarodnom sudu se radi od maja prošle godine i u njemu će, između ostalog, biti prezentovane nove činjenice sa suđenja Mladiću. Sigurno će one biti izvlačene iz završne riječi tužioca, a još se rade transkripta. Tu je masa novih dokaza, novih činjenica, novih dokumenata, a nisu još ni prošla dva mjeseca, znači sve će se to moći iskoristiti – rekao je Zlatar.

Pravnici ističu da je apsurdno pozivanje na završnu riječ tužioca u procesu protiv Mladića, kojem još nije izrečena ni presuda i dodaju da u tom slučaju nema novih argumenata protiv Srbije. Ekspert za međunarodno pravo Krstan Simić naglašava da tvrdnje da su nove činjenice završne riječi sa suđenja Mladiću nisu tačne, jer je optuženi nevin dok ne bude dokazano drugačije.

- Ništa od onoga što je u završnoj riječi iznosio tužilac ne može se tretirati kao nova činjenica, jer se o tome nije odredio ni Haški tribunal. Jasno je da ne postoje činjenice koje bi ispunjavale uslov da bi ih prihvatio Međunarodni sud pravde – podvukao je Simić.

Mladićev branilac Branko Lukić ocijenio je kao glupost i opasno politikantstvo namjeru Izetbegovićevog tima da kao nove dokaze iskoristi završnu riječ haškog tužioca.

- Lupaju gluposti, jer nema novih dokaza. Jedini novi dokazi koji su izvedeni su u vezi sa Tomašicom, gdje su pokopane žrtve iz Prijedora. Srbija nema nikakve veze sa Tomašicom, niti Mladić ima ikakve veze sa Srbijom – istakao je Lukić i dodao da je odbrana u završnoj riječi pobila sve navode tužioca.

Lukić kaže da je siguran da Izetbegovićev tim nije vidio nijedan dokaz iz Mladićevog predmeta.

- Izetbegović očigledno gubi tlo pod nogama i gleda kako da očuva svoju fotelju – rekao je Lukić.

Profesor Međunarodnog prava i bivši član pravnog tima Srbije u procesu vođenom na osnovu tužbe BiH Tibor Varadi kaže da nije siguran u to da suđenje Mladiću otkriva nove činjenice i dokaze koji bi poslužili za reviziju.

- Pratio sam manje-više suđenje Mladiću. Suština je da treba da bude ponuđen novootkriveni događaj ili činjenica koja je postojala pre donošenja presude 2007, ali je otkrivena tek u poslednjih šest meseci. Čini mi se malo verovatnim da je u procesu Mladiću nešto takvo otkriveno – kazao je Varadi i dodao da postoje ozbiljni formalni nedostaci zbog kojih revizija neće biti ni prihvaćena.

Advokat Vasvija Vidović, koja je bila prisutna na skupu na kojem je odlučivano o podnošenju zahtjeva za reviziju, izjavila je da je pravno pitanje da li se može povezati Srbija, odnosno njene vlasti sa zločinima na terenu.

- Nije sporno da su njihove snage tu učestvovale na različite načine, borbeno, logistički i tako dalje, ali standard je izuzetno visok – rekla je Vidovićeva ističući da treba povezati djelovanje tih snaga na terenu i doći do dokumenata.

Softić nema mandat

Krstan Simić ističe da apsolutno nisu ispoštovani formalni uslovi za podnošenje zahtjeva za reviziju.

- Svojevremeno je Predsjedništvo BiH imenovalo Sakiba Softića za agenta BiH i tu odluku je potpisao tadašnji član Predsjedništva BiH Beriz Belkić. O tome da li Softić ima mandat da podnese zahtjev, odluku će donijeti sud, ali smatram da on taj mandat nema. Trebalo je da se nanovo obrati Predsjedništvu da mu taj mandat odobri, jer je podnošenje revizije novi slučaj. Softić ne samo da se bez nove saglasnosti Predsjedništva ne bi mogao obratiti sudu, nego ne bi mogao ni Ustavnom sudu BiH ili Evropskom sudu za ljudska prava. Njemu mandat ne može dati Bakir Izetbegović nego Predsjedništvo – rekao je Simić.

 

Željka Domazet

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.