D.I.C. Veritas

Glas Srpske, SRNA, 22.02.2017., Srbi izloženi govoru mržnje u Hrvatskoj

Njujork – U Hrvatskoj je na prelazu iz 2016. u 2017. godinu zabilježen rast nacionalističke retorike i govora mržnje protiv Srba, izbjeglica i migranata, navodi se u godišnjem izvještaju organizacije “Amnesti internešnel”.

U dokumentu se navodi da je ovo rezultat perioda političke nestabilnosti.

“Grupe za zaštitu ljudskih prava zabilježile su slučajeve u kojima su mediji i javni zvaničnici ževocirali fašističku ideologijuž iz prošlosti promovisanjem upotrebe potpaljive ikonografije i generalno podstičući raspoloženje protiv manjina”, piše u izvještaju.

“Amnesti” navodi da se o slučajevima diskriminacije ili nasilja nad manjinama rijetko vode istrage i da sudovi “redovno procesuiraju slučajeve vrijeđanja i povrede časti pojedinaca”.

U izvještaju se ocjenjuje da su novinari i dalje izloženi krivičnom gonjenju po ovoj osnovi.

“UNHCR je registrovao da se od oko 133.000 Srba izbjeglih tokom rata oko polovine vratilo do kraja 2016. godine, ali brine zbog stalnih prepreka koje sprečavaju Srbe da ponovo dođu u posjed svoje imovine”, navodi “Amnesti”.

Ova organizacija napominje da je stepen zapošljavanja pripadnika manjina u javnim službama ispod određenih ciljeva i da se Srbi suočavaju sa značajnim preprekama pri zapošljavanju u javnom i privatnom sektoru.

“Pravo manjina da koriste svoje jezik i pismo i dalje se politizuje i ne primjenjuje u nekim gradovima”, zaključuje se u izvještaju.

Posebno se ukazuje i na težak položaj Roma, koji su suočeni sa preprekama pri ostavrivanju pristupa sistemu obrazovanja, zdravstvenoj zaštiti, smještaju u zapošljavanju.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.