D.I.C. Veritas

Glas Srpske, SRNA, 28.05.2021, Čačanin Dragomir Grujović oslobođen optužbi: Kapetan nije počinio zločin nad Slovencima

ČAČAK – Kapetan prve klase Vojske Srbije u penziji Dragomir Grujović (60), oslobođen je optužbe da je juna 1991. godine počinio ratni zločin protiv civila u Sloveniji. To je izjavio Borut Škerlj, Grujovićev advokat iz Novog Mesta.

Okružni sud u tom slovenačkom gradu pred kojim se Čačanin nijednom nije pojavio, donio je ovu odluku pošto je državni tužilac Slovenije odustao od gonjenja jer nema dokaza da je djelo počinjeno, niti je iko povrijeđen, javile su agencije.

- Međutim, suđenje se nastavlja po drugoj tački optužnice gdje Grujović odgovara za pokušaj ubistva svog tadašnjeg komandanta Branimira Furlana, 29. juna 1991. godine – napomenuo je Škerlj.

Podoficir JNA Grujović službovao je u pozadinskom skladištu goriva Mokronog kod Novog Mesta gdje je vojska čuvala 7,2 miliona litara goriva. Kad je u Sloveniji počeo rat za otcjepljenje od SFRJ, tadašnji zapovjednik skladišta, Slovenac Branimir Furlan, odlučio je da sve rezervoare i 45 vojnika preda Teritorijalnoj odbrani Slovenije. Tome se usprotivio Grujović pri čemu je došlo do dvoboja pištoljima. On je ranio kapetana Furlana u nogu.

Inače, oni su bili dugogodišnji prijatelji. Furlana je sa kapije preuzeo sanitet i kasnije je postao brigadni general i zapovjednik slovenačke vojske.

Poslije ranjavanja, Grujović je saopštio slovenačkim vlastima da će, ukoliko skladište bude napadnuto, sve dići u vazduh pa šta kome bude. Optužnica za ratni zločin teretila ga je da se zbog toga oko 600 stanovnika okolnih sela odmah raselilo, ali su neki od njih pred vijećem svjedočili da su i u vrijeme te prijetnje komotno dolazili u skladište i pili kafu sa Grujovićem koji je preuzeo komandu. Vodnik je na kraju te operacije sačuvao gorivo i cijelu posadu od 35 pripadnika JNA, dozvolivši desetorici vojnika, Albanaca i Slovenaca, da u međuvremenu mirno odu kući.

Potjernica

Okružni sud u Novom Mestu još 1997. odredio je pritvor Grujoviću i zatim su određene dvije međunarodne potjernice za njim, ali Čačanin nema namjeru niti da se preda Slovencima, ni pojavi u ma kojoj državi EU, gdje bi odmah bio uhapšen i isporučen. Novo suđenje za pokušaj ubistva Furlana zakazano je za 10. jun ove godine, a djelo zastarijeva 30 godina poslije događaja, u ovom slučaju već 29. juna 2021.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.