D.I.C. Veritas

Glas Srpske, SRNA, 28.07.2017, Podgorica izručila Srbina Zagrebu zbog navodnih ratnih zločina

Beograd – Crna Gora je izručila Hrvatskoj državljanina Srbije penzionisanog zastavnika prve klase nekadašnje Vojske Jugoslavije 73-godišnjeg Milana Pavlovića, saopštio je Dokumentaciono informacioni centar “Veritas”.

Pavlovića je 21. marta uhapsila crnogorska policija na graničnom prelazu Željeznička stanica u Bijelom Polju, prema hrvatskoj potjernici, zbog navodnog ratnog zločina nad civilima počinjenog u ratu devedesetih.

Pavlović, koji je rođen u selu Kuk kod Slunja, izručen je juče iz pritvora Spuž kod Podgorice, a uprkos tome što je negirao krivicu, Viši sud u Podgorici donio je odluku kojom je utvrdio da su ispunjeni uslovi da bude izručen Hrvatskoj.

Odluku o izručenju je u maju potvrdio i Apelacioni sud Crne Gore, a akt o izručenju potpisao je ministar pravde Crne Gore Zoran Pažin.

On je sedmi Srbin koga je izručila Crna Gora prema potjernicama hrvatskog Interpola.

Pavlović je presudom Županijskog suda u Šibeniku od 8. jula 1992. godine osuđen na kaznu zatvora od 15 godina.

Pavlović se tereti se, da je zajedno sa jednim svojim kolegom u Vojsci Jugoslavije, gdje je imao čin zastavnika, između 16. i 23. septembra 1991. godine, učestvovao u nezakonitim napadima protiv civila, što je, navodno, dovelo do mnogih smrtnih slučajeva, kao i uništavanja kulturnih spomenika i industrijskih objekata i drugih materijalnih šteta.

Pavlović se nalazio na hrvatskom spisku osumnjičenih, osuđenih i optuženih za ratne zločine sa stanjem na dan 31. marta 2013. godine.

Prema informacijama dobijenim od rodbine, Pavlovića je blokada kasarni u septembru 1991. godine zatekla u Šibeniku u kasarni “Marko Orešković” u činu zastavnika.

Nakon izlaska iz Šibenika njegova jedinica je jedno vrijeme ostala na području Grahova i Drvara, a od 1993. godine je penzionisan, te je jedno vrijeme živio u Đakovici na Kosovu.

On se sa porodicom preselio u Kolašin u Crnu Goru, gdje je imao status stranca sa stalnim boravkom.

Pavlović je na dan hapšenja vozom krenuo iz Crne Gore u Irig, gdje je povremeno
boravio, a uskoro je trebao obaviti i jedan operativni zahvat na Vojno-medicinskom centru u Petrovaradinu.

Prije hapšenja je vrlo često prelazio srpsko-crnogorsku granicu.

Prije Pavlovića izručena su još dva penzionisana pripadnika Vojske Jugoslavije, i to general Borislav Đukić u martu 2016. godine i kapetan bojnog broda Pavle Pantić u aprilu 2016. godine.

Na osnovu međunarodnih potjernica koje je raspisao Biro Interpola u Zagrebu, širom svijeta do sada je uhapšeno 166 Srba, od kojih su 58 ekstradirani u Hrvatsku.

Od onih koij su izručeni, do sada je protiv 21 postupak obustavljen ili je optužba odbijena, uglavnom nakon prekvalifikacije djela ratnog zločina u oružanu pobunu, što ima za posljedicu gubitak obeštećenja za vrijeme provedeno u pritvoru.

U saopštenju “Veritasa” se napominje da ovoliki broj obustava postupaka protiv lica sa Interpolovih potjernica ukazuje da Hrvatska zloupotrebljava interpol.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.