D.I.C. Veritas

Glas Srpske, Tanjug, 03. 10. 2023,Titula “branitelj” olakšavajuća okolnost i za silovanje: Šta kažu advokati

ZAGREB – Učesnici „Domovinskog rata“ u Hrvatskoj su i dalje povlašćeni i kod izricanja sudskih presuda za počinjeno krivično djelo na šta je ukazala jedna nepravosnažna presuda Županijskog suda u Zagrebu, kada je silovatelju ćerke nevjenčane supruge izrečena izuzetno blaga kazna jer mu je kao olakšavajuća okolnost uzeto učešće u posljednjem ratu.

On je, prema pisanju hrvatskih medija, osuđen na duplo nižu od najniže kazne predviđene zakonom, što je izazvalo reakcije javnosti i pravnih stručnjaka, koji smatraju da to što je neko bio branitelj ne smije biti olakšavajuća okolnost pri donošenju presude za počinjena krivična djela.

Riječ je o slučaju 54-godišnjaka koji je, iako je zakonom predviđeno da se za silovanje bliske osobe može dobiti zatvorska kazna od pet do 15 godina zatvora, nepravosnažno osuđen na zatvorsku kaznu u trajanju od samo dvije i po godine.

U obrazloženju nepravosnažne presude navedeno je da je “u Domovinskom ratu učestvovao od 1991. do 1995., da je nosilac Spomenice Domovinskog rata i medalje Oluja”. Zagrebačka N1 TV. prenosi da je dio pravnih stručnjaka, posebno onih koji su i sami bili učesnici Domovinskog rata, ogorčen ovom odlukom Županijskog suda u Zagrebu.

Neki čak smatraju da činjenicu da li je neko bio branitelj ili ne bi trebalo uzimati kao olakšavajuću okolnost kod izricana presude. Drugi su pak uvjereni da je učešće u Domovinskom ratu dio prošlog života okrivljenog što mora imati uticaj na visinu kazne.

Zagrebački advokat i bivši sudija Rafael Krešić smatra da učešće u Domovinskom ratu ne treba ukinuti kao olakšavajuću okolnost, ali da bi je sudije, kaže, kao takvu morali detaljno objasniti.

Prema njegovim riječima, neke olakšavajuće okolnosti po opštim kriterijumima su prihvatljive, a neke nisu.

- Tako učešće u Domovinskom ratu ne može biti olakšavajuća okolnost u krivičnim slučajevima ratnog zločina. Isto tako nije bitno za visinu kazne da li je neko otac ako mu se sudi zbog neplaćanja alimentacije. Sudije samo nabrajaju olakšavajuće okolnosti, a trebalo bi da ih dovedu u vezu sa ličnošću optuženog i obrazložiti zašto baš svaka od njih ima uticaj na visinu kazne koja mu se izriče – rekao Krešić, između ostalog, za N1 TV.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.