D.I.C. Veritas

Glas Srpske, Tanjug, 14. 03. 2023, Hrvatska optužila dvojicu Srba za ratni zločin na području Rakovice i Korenice

ZAGREB – Riječko županijsko državno tužilaštvo optužilo je Dragana Bešira (81) i Slobodana Đorđevića (81) da u jesen 1991, kao komandanti srpskih paravojnih jedinica, nisu spriječili ubistva 32 hrvatska mještana na području Rakovice i Korenice i tako počinili ratni zločin protiv civila.

Optuženi, napominje tužiteljstvo, imaju prebivalište na teritoriji Srbije i nisu dostupni hrvatskim pravosudnim organima.

Ne navodeći identitete optuženih srpskih državljana, riječko tužilaštvo je u utorak objavilo da je Bešir okrivljen u svojstvu komandanta Opštinskog štaba Teritorijalne obrane Korenica, a Đorđević kao komandant “Isturenog komandnog mjesta” (IKM) 13. Korpusa JNA na Mukinjama.

Oni se terete da su ratni zločin protiv civilnog stanovništva počinili tokom koordiniranog napada paravojnih jedinica Teritorijalne odbrane tzv. SAO Krajine, potpomognutih kombinovanih jedinica JNA i drugih dobrovoljačkih jedinica pod komandom IKM-a.

Napad je, navodi tužilaštvo, izvršen na mjesta Vaganac, Smoljanac, Sertić Poljana, Rastovača i Korana te Drežnik Grad, Lipovača Drežnička, Grabovac, Drežničko Selište, Irinovac, Oštarijski Stanovi, Čatrnja, Brajdić Selo, Lipovac i Rakovicu, koja su bila naseljena pretežno hrvatskim stanovništvom.

Stanovništvo je, stoji u optužnici, bilo izloženo neselektiranom i prekomjernom granatiranju bez odabira vojnih ciljeva, raznovrsnim topničkim i raketnim oružjem. Bešir i Đorđević optuženi su da, nakon zauzimanja napadnutih hrvatskih teritorija, kao komandanti nisu spriječili ubijanje civilnog stanovništva te paljenje porodičnih kuća i privrednih objekata.

Tvrdi se da su u tom periodu ubijena 32 civila i razrušen i spaljen veći broj stambenih i privrednih objekata. Đorđevića terete da je 26. septembra 1991., kao komandant IKM-a, naredio da se s koreničkog brda Višnjevača raketira kamp Grabovac, u kojem su bile smještene izbjeglice iz Korenice.

Tokom tog napada od posljedica eksplozija poginulo je troje civila, a više njih je teško povrijeđeno, prenijela je Hina.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.