D.I.C. Veritas

Глас Српске, Танјуг, 16.02.2017., БиХ тражи од Хрватске да Србима врати конститутивност

Сарајево – Парламентарна скупштина БиХ резолуцијом тражи од Хрватске, да у сврху пружања руке помирења у региону, размотри могућност давања статуса конститутивног народа Србима који живе у Хрватској.

Тај захтјев је дио “Предлога резолуције о жељи за напредаком Републике Хрватске” који ће се наћи пред заступницима Парламентарне скупштине БиХ и својеврсни је одговор на евидентно мијешање сусједне земље у унутрашње послове БиХ.

Креатор иницијативе је заступник Социјалдемократске партије (СДП) БиХ у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Саша Магазиновић, а приједлог резолуције је резултат агресивног лобирања хрватских европарламентараца за федерализацију БиХ.

Магазиновић је за сарајевски портал klix.ba иронично казао да су парламентарци у БиХ одлучили да помогну Хрватској својим савjетима као израз “дубоке захвалности” због сугестија које сусjедна земља даје БиХ.

“На овим просторима кажу ”ко ће коме помоћи ако неће свој своме”. Ми се осjећамо лоше што наше комшије стално нама помажу својим савjетима и сугестијама шта би ми требало да радимо у БиХ, а ми њима никако. Ово је прилика да се та вишегодишња неправда исправи и да и ми кажемо шта мислимо да би они требало да раде у Хрватској и можда им помогнемо са неким својим искуствима”, рекао је Магазиновић.

Шалу на страну, казао је, коначно је дошло вријеме да пошаљемо поруку владама сусједних држава да прије него се ухвате у коштац са проблемима у БиХ за шта их нико није ни замолио ни овластио, нека се погледају у огледало.

” Паметније им је да своју енергију усмјере на то да почисте испред својих врата, а нас треба да пусте на миру. Имамо ми довољно својих проблема и без њихове помоћи”, казао је Магазиновић.

Иначе, у Предлогу резолуције стоји, између осталог, да Представнички дом Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине сматра важним да се заустави јачање десничарских покрета и дјеловања појединаца и јавне промоције усташтва, те позива власти на свим нивоима да се снажно супротставе различитим облицима нарушавања антифашистичког опредјељења и имиџа Хрватске.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.