D.I.C. Veritas

Glas Srpske, Tanjug, 25.06.2020, Hrvatska plaća materijalnu štetu Srbinu iz Gline osuđenom zbog klevete

STRAZBUR – Evropski sud za ljudska prava naložio je Hrvatskoj da na ime materijalne štete Radetu Miljeviću (76) iz Gline isplati 2.281 evra i druge troškove, jer ga je hrvatsko pravosuđe osudilo zbog navodne klevete pukovnika u penziji I.P, povodom navoda koje je protiv pukovnika izio u svojoj odbrani u drugom postupku u kojem mu se sudilo za ratni zločin u Glini 1991. godine.

Sud je u presudi koja je danas objavljena, utvrdio da je Hrvatska Miljkoviću, koji je bio pripadnik jedinica SAO Krajine, povredila pravo na slobodu govora garantovano Evropskom konvencijom o ljudskim pravima.

Sud smatra da je utvrđivanje povrede prava iz Konvencije dovoljna satisfakcija za Miljkovića, pa mu nije dosudio i naknadu nematerijalne štete.

Na ovu presudu postoji pravo žalbe, pa će pomenuti iznos na ime materijalne štete Hrvatska morati da plati Miljkoviću u roku od tri mjeseca, po njenoj pravosnažnosti.

Sud u Strazburu je zaključio da su u ovom slučaju domaći sudovi propustili da nađu pravičan balans između Miljkovićeve slobode govora u kontekstu njegove odbrane od optužbi za ratni zločin u Glini, sa jedne strane, i pukovnikovog prava na zaštitu svoje reputacije, sa druge strane.

“Konkretno, izjave podnosioca predstavke (Miljkovića) nisu bile zlonamerne i bile su dovoljno povezane sa njegovim slučajem, dok bi pukovnik trebalo da bude tolerantniji prema kritikama, s obzirom na to da je ušao u javnu arenu prisustvujući saslušanjima u vezi sa Miljkovićevim slučajem i svojim visokim aktivnostima na otkrivanju ratnih zločina”, navodi se u presudi.

Evropski sud ističe da prednost treba da ima optuženi koji želi slobodno da govori u svoju odbranu, bez straha da će biti tužen za klevetu, sve dok njegove izjave ne izazivaju lažnu sumnju za kažnjivo ponašanje nekog učesnika u postupku ili trećeg lica.

To, kako dodaje, ovde nije bio slučaj, jer Miljkovićeve optužbe na račun pukovnika nisu dovele do bilo kakve krivične istrage protiv njega.

Miljeviću se u Hrvatskoj sudilo zbog optužbi da je učestvovao u ubistvu četiri civila koja su iz ratnog zatvora u Glini 1991. godine odvedeni i ubijeni, a u svojoj završnoj riječi, tvrdio je da je njegovo procesuiranje politički motivisano, te da ga je pokrenuo pukovnik u penziji I. P. koji se bavio otkrivanjem zločina nad Hrvatima tokom rata 1991-1995. godine.

Posebno je ukazivao da je I.P. bio umešan u uticanje na svedoke tokom postupka i da je organizovao medijsku hajku protiv njega.

Međutim, u tom postupku je prema pisanju hrvatskih medija, nakon trećeg ponovljenog suđenja, sud zaključio da on jeste izveo četiri civila iz zatvora u Glini, ali da nema dokaza da je učestvovao u njihovoj ekzekuciji ili da je za nju znao.

U međuvremenu I. P. je poreknuo postupak protiv njega zbog klevete, u kojem je Miljković 2012. godine osuđen jer su hrvatski sudovi zaključili da su njegove izjave u završnoj reči predstavljale bezobziran i neutemeljen napad na pukovnika.

Naloženo je da mu plati kaznu 1.000 hrvatskih kuna (oko 130 evra) i troškove advokata I. P.

Nakon što je iscrpio pravne lijekove u Hrvatskoj, Miljković se obritio sudu u Strazburu.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.