D.I.C. Veritas

Glas Srpske, 07.11.2014., Veterani mašu ustaškim zastavama u sred Zagreba

Zagreb: Hrvatski veterani mašu ustaškim zastavama

Zagreb: Hrvatski veterani mašu ustaškim zastavama

Zagreb – Okupljeni ratni veterani koji protestuju u Zagrebu nose zastavu sa ustaškim grbom.

Grb, odnosno šahovnica, na zastavi koju su istakli demonstranti ima prvo bijelo polje, što ga ne čini hrvatskim, već ustaškim, prenose hrvatski mediji.

Ratni veterani, koji su “ponosno” pozirali fotografima sa trobojnicom u čijoj se sredini naizgled nalazi hrvatska šahovnica, i dalje odbijaju da napuste “utvrđenje” u Savskoj, zahtijevajući smjenu resornog ministra Predraga Matića.

Promjene u izgledu grba nakon proglašenja Nezavisne Države Hrvatske /NDH/ 1941. godine uveli su Ante Pavelić i njegove ustaše.

Na snagu je 28. aprila 1941. godine, 18 dana nakon osnivanja zločinačke NDH, stupio zakon o državnom grbu i zastavi.

“Grb Nezavisne Države Hrvatske je štit sa 25 četvorinskih polja bijelih /srebrnih/ i crvenih /boje krvi/, poredanih naizmjence u pet redova tako da je početno polje bijelo /srebrno/. Nad grbom je znak u obliku zvjezdolike troplete vitice iste crvene boje koja uokviruje bijelo polje u kojem je veliko slovo U tamno modre boje”, navedeno je u zakonu.

Grb sa prvim bijelim poljem tako je trajno postao ustaški amblem, koji je iz upotrebe uklonjen nakon što su fašisti i njihovi saradnici poraženi u Drugom svjetskom ratu.

Za vrijeme SFRJ Hrvatska je koristila grb sa prvim crvenim poljem, koji se nakon osamostaljenja očuvao i kao simbol Hrvatske.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.