D.I.C. Veritas

Glas Srpske, RTRS, Srna, 29.11.2016., U Hrvatskoj muk o ekshumaciji Srba sa gradskog groblja u Zadru

Beograd – Dokumentaciono-informacioni centar “Veritas” saopštio je da u Hrvatskoj vlada totalni muk o prošlonedjeljnoj ekshumaciji posmrtnih ostataka žrtava srpske nacionalnosti sa Gradskog groblja u Zadru.

“Veritas” podsjeća da je, prema saopštenju Komisije za nestala lica Vlade Srbije, ukupno ekshumirano 18 posmrtnih ostataka žrtava koje su stradale u akciji “Oluja” i poslije, sa kojih su uzeti uzorci radi identifikacije metodom DNK analize.
U saopštenju “Veritasa” se napominje da je sa istog groblja tokom 2013. godine ekshumirano 56 posmrtnih ostataka sa područja sjeverne Dalmacije i Like, koji su takođe stradali u akciji “Oluja” i poslije, od kojih je do sada identifikovano 36.

Prema “Veritasovim” saznanjima, žrtve koje su ekshumirane prošle nedjelje bile su pokopane takođe na Gradskom groblju u Zadru na susjednoj parceli.

Sva grobna mjesta su bila uredno registrovana u Upravi Gradskog groblja u Zadru, što znači da se sa tim podacima baratalo i u vrijeme prethodne ekshumacije, pa, ističe “Veritas”, ostaje otvoreno pitanje zbog čega ovi posmrtni ostaci nisu tada i ekshumirani.

Od ukupno ekshumiranih posmrtnih ostataka devet je muških, a osam ženskih, dok se za jedno tijelo zbog opožarenosti nije mogao utvrditi pol.

Svako tijelo je bilo u posebnoj vreći, neka tijela su bila i obdukovana prije pokopavanja, a 14 su imala i preliminarnu identifikaciju, što znači da su pokopana pod imenom i prezimenom.

Preliminaro su identifikovani – Dragomir Čotra /mjesto Bjelina, Benkovac/, Obrad Opačić /mjesto Bjelina, Benkovac/, Pejo Šever /mjesto Bunić, Korenica/, Jovanka Bokun /mjesto Kolašac, Knin/, Mile Gnjatović /mjesto Bilišane, Obrovac/, Soka Petković /mjesto Kik, Gračac/.

Identifikovani su i Pero Obradović /mjesto Bruvno, Gračac/, Sava Babić /mjesto Morko Polje, Knin/, Ilija Lakić /mjesto Biljane Donje, Benkovac/, Ljubica Knežević /mjesto Biovičino selo, Knin/, Milica Gagić /mjesto Biljane Gornje, Benkovac/, Vukosava Ristić /mjesto Buković, Benkovac/, Stevan Cupać /mjesto Korlat, Benkovac/ i Jeka Opačić /mjesto Bjelina, Benkovac/.

Prema “Popisu poginulih lica u akciji žOlujaž sa mjestom pokopa posmrtnih ostataka”, kojeg je Hrvatska predala srpskoj strani u martu 1996. godine, na lokaciji Gradsko groblje u Zadru pokopano je 59 posmrtnih ostataka, od kojih 15 pod imenom, a ostali pod oznakom NN /nepoznat/.

Niko od ekshumiranih prošle nedjelje nije se nalazio na tom popisu preliminarno identifikovanih.

Ranije je sa zadarskog groblja, po pojedinačnim zahtjevima porodica žrtava, ekshumirano, identifikovano i sahranjeno 12 posmrtnih ostataka.

A između prve i druge ekshumacije, ekshumirani su i identifikovani posmrti ostaci Janka Ćakića iz Đevrsaka u jednom sudskom postupku.

Prema tome, sa zadarskog groblja do sada je ukupno ekshumirano 75 posmrtnih ostataka, od kojih je konačno identifikovano i sahranjeno 49.

Prosječna starost žrtava pokopanih na zadarskom groblju na osnovu konačnih i preliminarnih identifikovanih iznosi više od 62 godine, a među žrtvama je 35 civila od kojih je 21 žena.

Na području sektora “Jug” /sjeverna Dalmacija i Lika/, u akciji “Oluja”, prema “Veritasovim” podacima, smrtno je stradalo 1.056 lica srpske nacionalnosti, među kojima 686 civila, od čega 296 žena, od kojih je do sada sahranjeno 690 lica, dok se 366 još vodi među nestalima.

Na istom području do sada je iz zajedničkih grobnica ekshumirano 656 posmrtnih ostataka /Knin 301, Gračac 154, Korenica 27, Gospić – Žitnik 49, Šibenik 31, Zadar 56, Vrlika sedam te 31 sa pojedinačnih lokacija/, od kojih je do sada identifikovano 505 lica.

Prema “Veritasovim” istraživanjima, u tom sektoru nalazi se još više od 20 pojedinačnih /”vrtnih grobova”/ sa posmrtnim ostacima srpskih žrtava iz vremena “Oluje”, koje takođe treba ekshumrati i identifikovati.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.