D.I.C. Veritas

Glas Srpske, Srna, 04.04.2017.,Jovanović: Dejtonski sporazum je veliki čuvar Srpske

Beograd – Republika Srpska ima velikog čuvara i temelj svoga postojanja, a to je Dejtonski sporazum i to je za nju dovoljno, rekao je bivši ministar spoljnih poslova SR Jugoslavije Vladislav Jovanović.

Jovanović je na Kolarcu, gdje je održao predavanje o temi “Srbija i Republika Srpska u promijenjenim geopolitičkim prilikama”, rekao da međunarodni faktori i neke strane u samoj BiH potkopavaju Dejtonski sporazum i pokušavaju da oslabe Srpsku u njenim pravima i stvore prostor za neku vrstu unifikacije zemlje, što bi bilo, kako je rekao, potiranje Srpske.

“Čvrsto držanje slova Dejtona, a ne prelazak sa slova na duh, jer duh je isparljiv i može da se zloupotrebljava na razne načine, jeste ono što je neophodno. S druge strane gipka, razumna, i za međunarodni svet prihvatljiva diplomatska aktivnost, jeste ono što bi trebalo da prati dalji tok događaja”, rekao je Jovanović, koji je bio i ambasador SRJ pri UN.

On je istakao da je Republika Srpska podvrgnuta pritiscima, ali da vrijeme čini svoje i da 25 godina postojanja predstavlja opipljivu realnost koju drugi htjeli, ne htjeli moraju da poštuju i prihvate.

Vladislav Jovanović je ocijenio da je situacija u svijetu u dinamičnom razvoju, ali da u promijenjenim geopolitičkim prilikama u kojima bi multilateralizam zamijenio hegemoniju jedne ili dvije države, ima i nečeg obećavajućeg.

Prema njegovim riječima, biće više učesnika u međunarodnoj utakmici za uticaj na Balkanu, što je u principu povoljnije nego da bude samo jedan ili dva i dozvoljava mogućnost manevrisanja i jačanja uticaja srpskog naroda u cjelini, a ne samo Srbije.

“Preduslov za to jeste da budemo savesni u sagledavanju svojih interesa, strpljivi u praćenju promena, i jasni u pogledu naših bitnih nacionalnih interesa i ciljeva”, ocijenio je Jovanović.

On je ukazao da Srbija nije najmanja na Balkanu, ali da je pritisnuta raznim nevoljama, tako da njen glas ne može da dođe do punog izražaja kao što može glas nekih manjih država.

“Dinamika međunarodnog razvoja koja je veoma brza i brža nego ikada do sada u istoriji, je jedna šansa. Ali, tu ima i podvodnih grebenova i opasnosti, što stalno treba imati u vidu, znači ne zatrčavati se, povećavati broj prijatelja, ne stvarati neprijatelje i kroz to afirmisati sebe i svoja prava u okolini i šire”, rekao je Jovanović.

On je podsjetio da je Srbija jedna od samo četiri evropske zemlje koja je pored Bugarske, Portugalije i Danske, formirana kao nacionalna država još u 12. i 13. vijeku.

“I sada kada imamo kao susede države koje su tek iznikle, ispada strašno nepravedno da se o Srbiji i Srbima sudi kao o nekakvim nazadnjacima i poslednjim u redovima koji treba da dođu za svečanu sofru koja se zove Evropa”, rekao je Jovanović.

On je istakao da Srbi nisu definisali na sveobuhvatan, izrazit i uvjerljiv način strategiju nacionalnih interesa, i da u tome kasne za drugim narodima u regionu, koji imaju vrlo jasno i čak agresivno definisane ciljeve.

“Hrvati i Slovenci imaju jasno definisan cilj, toliko definisan da su i svoje prisustvo u obe bivše Jugoslavije smatrali samo tranzitnim prolaskom na putu do sopstvene nezavisne države, a mi Srbi, smo kao pravi stvaraoci obe te Jugoslavije bili veliki naivci, dali smo i srce i telo toj državi, dok su drugi radili po svome, i mi smo ostali kao ribe na suvom, iznenađeni i zaplašeni šta se to desilo”, naveo je Jovanović.

Predavanje u Kolarčevoj zadužbini organizovali su Srpsko prosvjetno i kulturno društvo “Prosvjeta” Beograd i Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji.

Predavanju su prisustvovali direktor Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović, predsjednik beogradskog odbora “Prosvjete” Milimir Mučibabić, akademik Aleksa Buha, direktor “Veritasa” Savo Štrbac i narodni poslanik u Skupštini Srbije Miodrag Linta i drugi.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.