D.I.C. Veritas

Glas Srpske, Srna, 23.12.2016., Štrbac Hrvatska u miru nastavlja etničko čišćenje Srba

Beograd – Direktor Dokumentaciono-informacionog centra “Veritas” Savo Štrbac ocijenio je da posljednji napad na Srbina Dušana Dedoevića u selu Smrtići, kod Okučana dokazuje da Hrvatska napadima i različitim pritiscima želi da spriječi svaki povratak i ostanak Srba na tom prostoru, te zaokruži etničko čišćenje Srba.

On je Srni rekao da ovo, prema informacijama “Veritasa”, nije prvi napad na Dedoevića, ali da on ranije napade i provokacije nije prijavljivao policiji u Okučanima, jer je znao da niko od odgovornih neće reagovati.

“Dedoeviću su prošle godine, dok mu je majka ležala na samrtničkoj postelji, slupali automobil. U poštansko sanduče mu je ubačena crna zastava sa mrtvačkom glavom. Početkom decembra napali su ga oštrim predmetom i onesvijestili. Napadače nije vidio jer su ga prethodno isprskali biber-sprejom. On pretpostavlja da se iza svega kriju oni koji su mu nelegalno i prevarom oduzeli imovinu”, rekao je Štrbac.

On je upozorio da Dedoevićev slučaj, nažalost, nije usamljen među Srbima u Hrvatskoj i da oni žive u atmosferi stalnog straha, provokacija i pritisaka.

“Srpsko nacionalno vijeće je prošle godine registrovalo oko 180 napada na Srbe u Hrvatskoj. Svi znaju da se prijavljuje tek svaki treći-četvrti slučaj, jer napadnuti ne vjeruju da će njihovi napadači biti otkriveni i procesuirani”, rekao je Štrbac.

Prema njegovim riječima, napadi na Srbe u miru nastavak su etničkog čišćenja Hrvatske.

“U Smrtićima, gdje je porodična kuća Dedoevića, prema popisu iz devedesetih, živjelo je 486 stanovnika, a od toga 457 Srba. Danas u tom selu živi samo dvadesetak Srba, a najmlađi ima 56 godina. Djece, a samim tim ni budućnosti za Srbe, tamo nema”, rekao je Štrbac.

On je podsjetio da je u Smrtićima tokom rata stradalo 19 lica, od čega je tokom akcije “Bljesak” ubijeno njih 16.

“To selo je potpuno etnički očišćeno, a ono malo Srba što ih je preostalo živi u atmosferi straha. Nažalost, slika Smrtića je slika srpskih mjesta i naselja u Hrvatskoj danas”, rekao je Štrbac.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.