D.I.C. Veritas

Glaszapadnesrbije.rs, 23.09.2019, Словенија позива Грујовића да се преда, српски јунак неће ићи на суђење

Чачак – Окружни суд у Новом Месту у Словенији заказао је за 14. новембар главни претрес по оптужници из 1994.која Драгомира Грујовића (58) из Чачка терети за дела ратног злочина против цивилног становништва и покушај убиства, наводно почињена током јуна 1991. у Словенији где је службовао.

Оптужница га терети да је, током отцепљења Словеније, у складишту Мокроног код Новог Места где је ЈНА држала седам милиона литара горива, Грујовић запретио да ће све дићи у ваздух због чега су се становници околних села разбежали куд који и да је ранио заповедника, капетана Бранимира Фурлана, иначе Словенца, и преузео команду над касарном.

„Неће ме они видети у Новом Месту, не пада ми на памет да идем иако ме позивају да дам своју одбрану. Бранио сам отаџбину, младе војнике и свој завет. И нисам никоме претио, само сам поручио словеначким територијалцима: неће бити никаквих проблема уколико нас не нападнете. Онај у кога сам пуцао био ми је пријатељ, али војнички живот има и нека друга правила. Дао сам реч укућанима да се никада нећу никоме жив предати, јер сам у души остао професионални војник” – рекао је Грујовић за РИНУ.

Грујовић би, иначе, био ухапшен одмах на изласку из Србије јер је Интерпол, по захтеву Словеније, за њим расписао две потернице.

Лист „Словенске новице” који се штампа у Љубљани објавио је текст у којем новинар наводи да „Грујовић у Србији важи за једног од највећих живих народних јунака”. Као и изјаву Борута Шкерља, адвоката из Новог Места, којег је словеначки суд поставио за браниоца Грујовићевог по службеној дужности, а овај истакао за њихове новине:

„Уствари, у реду би било ако би се Грујовићу судило у Словенији, тако би се показало да оптужба није утемељена и да потиче  из других времена, да је `социјалистичка оптужница` која данас не достиже правне стандарде, и сада би Тужилаштво на то требало да гледа критички, и од ње одустане. Уствари, у Србији бисмо због такве оптужнице били изложени комплетном подсмеху”.

Пошто је у лето 1991. одбранио касарну и 45 војника Грујовић је хеликоптером био превезен у Загреб а одатле у Чачак. Из чина старијег водника тада је био унапређен у поручника, пензионисан је 2005. у чину капетана прве класе као старешина војног складишта у Чачку, где и данас живи.

 

РИНА

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.