D.I.C. Veritas

Happy.rs, 02.08.2019, Savo Štrbac primećuje slučajnost: Kolinda baš na dan početka “Oluje” objavljuje kandidaturu za novi mandat!

Savo Štrbac iz dokumentaciog centra “Veritas” je za jutarnji program Happy televizije govorio o svim delanjima Inicijative mladih za ljudska prava iz Hrvatske, o narodu u Hrvatskoj i Srbiji dvadeset i četiri godina nekon operacije “Oluja”, kao i o ljudima koje su tokom ove akcije nestali, ubijeni i prognani.

Naime, hrvatska inicijativa mladih je pokrenula peticiju kojom od Hrvatske traže izvinjenje žrtvama ratnih zločina i zločina protiv čovečnosti počinjenih tokom i nakon operacije “Oluja” koje su se desile u avgustu 1995. godine. Za Happy televiziju, gospodin Štrbac je prokomentarisao ovu peticiju mladih koji se bore za ljudska prava:

- Znam dečake koji vode tu organizaciju, nema ih mnogo. Prethodnih nekoliko godina oni su imali razne inicijativa. Mislim da su prošle ili pretprošle godine, na ulazima u Knin stavili: “Spomen obilježje žrtvama Oluje”, optužujuću rekao bih, ali ta ploča se zadržlala svega nekoliko sati dok neko nije naišao i razbio je. Dakle, vrlo je pozitivno da i u Hrvatskoj ima takva organizacija, posebno mladih. Ima i nekoliko desetina pojedinaca koji realno sagledavaju i prošlost devedesetih i onu raniju prošlost tih četrdesetih ali većina u Hrvatskoj je ovu “Oluju” njihovu slavi. Smatraju je za najznačajniju, najčistiju pobedu njihove vojske u istoriji i na tom domovinskom ratu a “Oluja” je završni čin tog njihovog domovinskog rata, mi kažemo etničkog čišćenja Srba u Hrvatskoj. Oni je slave i taj dan, 5. slave kao dvostruki državni praznik, Dan državnosti i pobjede i ima drugi Praznik hrvatskih branitelja. Celi državni vrh je bio svake godine i evo sada će biti ove godine u Kninu.

Video sam program, to je skoro desetak dana, svakog dana imaju razna takmičenja, priredbe razne ali petog im je celi vrh u Kninu – dizanje zastave, misa u crkvi, razni govori, uveče koncerti. Dan pre, ono što intrigira jeste taj njihovi ustaški pevač koji veliča ustaštvo – Tompsona, Marko Perović Tompson. On je trebao kao i prethodnih godina da održi negde koncert gde dođe i do sto hiljada ljudi, većinom omladine koi svi padnu u trans. Ima dosta ustaških simbola a i prva Perkovićeva pesma počinje rečima “Za dom spremni”. Ove godine je trebala da bude u Krbavskom polju u Lici. Međutim, političari su se nešto posvađali i onda je on to otkazao ali oni su ga onda angažovali u Splitu i sada će se on pojaviti 4. a ne 5., dakle 4. kada je počela ta akcija, pojaviće se na rivi u Splitu i tu se sada očekuje da bude puna riva- rekao je Štrbac dodavši da pretpostavlja da će tamo biti i predsednica Kolinda Grabar Kitarovć koja je najavila da će se na taj dan objaviti da li će se kandidovati na izborima za novi mandat.

- Znajući je, ona će to sigurno uraditi, 99,9 odsto i, po mom mišljenju, izabrala je dobar tajming- zaključio je Štrbac.

Gospodin Štrbac je primetio i da su ljudi koji gaje mržnju prema Srbima mahom oni koji su rođeni za vreme i malo nakon rata u Hrvatskoj te da je to uticaj jake indoktrinacije. Obrazove ustanove, počev od dečijih vrtića, osnovne i srednje škole, fakulteta, jak uticaj crkve kao i medija su te koje vrše veliki uticaj na mlade.

Kao rešenje za problem mržnje koji postoji među ljudima naše dva naroda, način da se to umanji ili spreči, iako nije optimističan, Savo Štrbac veruje da je to stvar države:

- Treba država i svi ovi segmenti društva i škole i sve te odgojne, obrazove ustanove pa i ulica je vrlo jaka tu, kućni odgoj, mediji koji imaju vrlo značajnu ulogu, odgajaju tu decu u toleranciji, da se zabrane ti konceerti Tompsona kao što su zabranjeni negde u Istri, u pola Evrope zabranjuju koncerte.

Takođe, sagovornik smatra da je u Srbiji mnogo veća tolerancija i da, iako ima pojedinaca koji gaje u sebi  mržnju, nema problema jer ako se nađe jedna ili dve osobe koje imaju ekscesno ponašanje, to ne predstavlja alarmantnu situaciju ali ako je većina takvog stava i ponašanja, to je već ozbiljno.

- Dakle ovako, 1869 je na spisku Veritasa žrtava, poginulih i nestalih ukupno. Među njima je 1220 civila, to je 65% a strašno je i to što je tri četvrtine njih je starijih od šezdeset godina.. Prosek inače civila u celom ratu i kod nas i kod Hrvata je negde 38% a ovde je 65%. Žena je 551 i njih je čak četiri petine starije od šezdeset godina. Porodice su preuzele posmrtne ostatke od 1024 a među nestalima imamo još 745, govorim samo iz akcije “Oluja”.- rekao je Štrbac.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.