D.I.C. Veritas

Happy.tv portal, 03.08.2020, Savo Štrbac se u “Ćirilici” prisetio momenta kada su Srbi odbili plan Z-4

Savo Štrbac se u “Ćirilici” prisetio momenta kada su Srbi odbili plan Z-4.

- Piter Galbrajt je pričao detalje od plana Z-4 do “Oluje”. Tvorci tog plana su Rusi, Amerikanci i Evropska unija, dve najjače države su napravile plan Z-4. Doneli su taj plan nama u Knin, prethodno su ta četiri ambasadora odneli plan Tuđmanu, a posle nama doneli. Okupili smo se nas petnaestak u dvorištu zgrade komande, svi smo čekali Martića koji je razgovarao sa Miloševićem i bili smo svesni šta će on dogovoriti sa Miloševićem, tako ćemo i postupiti. U jednom momentu trči Martić i odmahuje glavom i shvatamo da plan nećemo uzeti u ruke. Šampanjac se pio kada je Tuđman shvatio da Srbi nisu uzeli plan – prisetio se Štrbac.

 

Štrbac je, takođe, otkrio šta bi Srbi mogli da dobiju od prisustva Borisa Miloševića proslavi “Oluje”:

- Da se osvetli još neko selo, da dođe voda. Jer, žalosno je da posle 25 godina imate sela koja nemaju struju, a imali su je, da dobiju sada vodu, a imali su je ranije. Oni su u Evropskoj uniji, svi drugi imaju, u Hrvatskoj je sramota biti Srbin. Njegova baba je devetog septembra ubijena, ubio je hrvatski vojnik – ubijena je kao “četnikuša”. Vojnik se hvalio i njemu su sudili, onda ga je Tuđman pomilovao. Svatite Miloševića, koji je sve škole završavao u Hrvatskoj – on traži svoj identitet. Shvatite kakva je jaka indokrinacija prema omladini, velika je stigma prema srpskoj deci. Proces pohrvaćenja i pokatoličenja je od devedesetih izuzetno prisutan u Hrvatskoj – objašnjava Štrbac.

 

Savo Štrbac je u “Ćirilici” govorio o obeležavanju “Oluje” i istakao da bi u spomen-parku trebalo da stoji sve što podseća na tragediju.

- Peta godina kako se “Oluja” obeležava na državnom nivou. Najavljeno je da će se graditi most, napraviti spomen-park koji će imati razne sadržaje. U parku bih voleo da bude sve što podseća na tu tragediju. Preko tog mosta je prošlo skoro 200.000 izbeglica. Hrvatski avioni su granatirali izbegličke kolone. Na Petrovačkoj cesti smo čak i podigli spomenike -

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.