D.I.C. Veritas

HRT, 03.07.2012., Veljko Marić mogao bi kaznu izdržavati u RH

Hrvatski branitelj Veljko Marić, koji u Srbiji izdržava pravomoćnu zatvorsku kaznu dosuđenu zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, mogao bi uskoro izdržavanje kazne nastaviti u Hrvatskoj, rekao je njegov odvjetnik Đorđe Dozet.

Podnijeli smo zahtjev za njegovo prebacivanje na izdržavanje kazne u Hrvatskoj koji još nije riješen, ali je u postupku i imamo naznake da bi skoro mogao biti prebačen u Hrvatsku, kazao je Dozet Hini.

O potezima poduzetima nakon što je u ožujku prvostupanjska presuda Mariću postala pravomoćna, Dozet je rekao da je srbijanskom Vrhovnom prizivnom sudu podnesen zahtjev za ispitivanje zakonitosti pravomoćne presude koji je odbijen. Zatim je podnesena ustavna žalba Ustavnom sudu Srbije koja još nije riješena.

Ne postoji nikakav rok u kojem bi Ustavni sud morao donijeti odluku i na nju se čeka, rekao je odvjetnik te istaknuo da je trenutačno najbitniji zahtjev za prebacivanje Marića u Hrvatsku.

Ima naznaka iz ministarstava pravosuđa Srbije i Hrvatske da bi to ‘trebalo biti riješeno kao i da je to u skladu sa međunarodnim pravom i sporazumom koji postoji između hrvatskog i srbijanskog pravosuđa', rekao je Dozet.

Odjel za ratne zločine Prizivnog suda u Beogradu u ožujku je potvrdio prvostupanjsku presudu kojom je hrvatski branitelj Veljko Marić osuđen na 12 godina zatvora za ratni zločin protiv civilnog stanovništva, ubojstvo civila Petra Slijepčevića u listopadu 1991. na području Grubišnog Polja.

Prije upućivanja na izdržavanje zatvorske kazne u zatvor u Padinskoj Skeli blizu Beograda, što je učinjeno kada je prvostupanjska presuda postala pravomoćna, Marić je bio pritvoren u Beogradu od travnja 2010. kada je uhićen na srbijansko-bugarskoj granici.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.