D.I.C. Veritas

HRT, 13.07.2016., Suđenje Borislavu Đukiću za pokušaj rušenja brane Peruće

Na Županijskom sudu u Splitu počela je jutros glavna rasprava u sklopu suđenja Borislavu Đukiću, generalu JNA optuženom za pokušaj rušenja brane Peruće.

Uz Đukića optuženi su i bivši zapovjednik korpusa, general Ratko Mladić te major Milan Korica, zapovjednik pogranične milicije tzv. SAO Krajine. Đukić je Hrvatskoj izručen početkom ožujka. Splitski sud odlučio je postupak razdvojiti i suditi samo Borislavu Đukiću jer ostali su nedostupni hrvatskom pravosuđu.

Đukić je na sudu rekao da se ne osjeća krivim. Detonacija trideset tona eksploziva trebala je branu Peruča pretvoriti u ruševinu, a područje nizvodno od nje poplaviti i ugroziti 50 tisuća života. Zapovijed Ratka Mladića i pokojnog Mile Novakovića, stoji u optužnici, podređenima je proslijedio upravo Đukić i time, slijedom zapovjednog lanca, sudjelovao u zločinu te prekršio odredbe Ženevske konvencije.

Obrana tvrdi da Đukić u vrijeme rušenja brane nije bio u zapovjednom lancu koji se spominje. A ni pravna kvalifikacija optužnice, kažu, nema temelja.

Tužitelji optužnicu potkrepljuju izjavama svjedoka i sudionika događaja, među kojima su i pripadnici srpskih paravojnih snaga. Pozivaju se na dokumentaciju Haškog suda, gdje se Ratku Mladiću, uz ostale zločine, sudi i za ovaj.

Obrana optuženog postavlja pitanje vjerodostojnosti odštetnog zahtjeva koji će podnijeti HEP zbog štete od, procjenjuje se, 90 milijuna kuna. Naime, tvrdi kako nema dokaza da je postrojenje na Peruči u vlasništvu Hrvatske elektroprivrede. Najavljuje ujedno da će na 28 svjedoka optužbe odgovoriti sa svojih 28 svjedoka  i izvođenjem novih dokaza tijekom postupka.

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.