D.I.C. Veritas

“HRT”, 14.02.2012. Zbog ratnog zločina uhićen hrvatski vojnik

U Njemačkoj je uhićen bivši hrvatski vojnik Božo Bačelić (42) za kojim je raspisana međunarodna tjeralica zbog ratnog zločina protiv civila, to jest ubojstva dvoje staraca srpske nacionalnosti u Prokljanu u blizini Skradina 1995.

Bačelić je bio u bijegu četiri i pol godine, a uhićen je 9. veljače u Njemačkoj. Riječ je o bivšem zapovjedniku voda izviđačke satnije 113. brigade HV-a, koji je pobjegao 2007. prije ponovljenog suđenja za ubojstvo dvoje staraca srpske nacionalnosti – bračnog para Nikole (76) i Milice (74) Damjanić, koji su 11. kolovoza 1995. u akciji tzv. čišćenja terena strijeljani u Prokljanu, nakon čega su njihova trupla i zapaljena. Za taj su zločin optužena još trojica bivših ročnih hrvatskih vojnika Ante Mamić, Luka Vuko i Jurica Ravlić.

Svi su oni u istrazi priznali zločin, no poslije su promijenili iskaze i opovrgnuli krivnju. Na prvom su suđenju 2002. oslobođeni, no Vrhovni je sud presudu poništio i postupak vratio na početak. Prije početka ponovljenog postupka natporučnik Bačelić je nestao pa je Županijski sud u Šibeniku u kolovozu 2007. za njim raspisao tjeralicu, a nekoliko mjeseci poslije raspisana je i Interpolova međunarodna tjeralica.

Bačelića su na predaju prije tri i pol godine javno pozivale obitelji trojice suoptuženika jer bez njega nije moglo početi ponovljeno suđenje, a njihovi su sinovi i muževi tada bili već dvije godine u pritvoru.

Sva četvorica su prvi put uhićena u rujnu 2001., a na slobodi su se našli nakon nepravomoćne oslobađajuće presude. Bačelićevi suoptuženici ponovno su pritvoreni nakon poništenja presude. Sud u Šibeniku odlučio je 2007. da se mogu braniti sa slobode, no Vrhovni sud prihvatio je žalbu šibenskoga Županijskog državnog odvjetništva i ukinuo je tu odluku.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.