D.I.C. Veritas

HRT, 17.03.2018, Premijerka Srbije Ana Brnabić ekskluzivno za HRT: Nisam Vučićeva produžena ruka

Prvi put otkako je postala premijerka Srbije Ana Brnabić dala je intervju hrvatskom mediju, i to HRT-u. Hrvoje Zovko s njom je u Beogradu razgovarao, među ostalim, o problemu nestalih i pitanju granice.

Granica na Dunavu jedno je od otvorenih pitanja u odnosima dviju država. Na nedavnom sastanku hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića dogovoren je rok od dvije godine za rješavanje problema granice. Premijerka Brnabić otkrila je kako je srbijanska vlada odredila sastav izaslanstva za vođenje pregovora o granici s Hrvatskom. Istaknula je i kako je zadovoljna efikasnošću s kojom su dvije vlade počele raditi poslije sastanka i posjeta predsjednika Vučića Hrvatskoj. Dodala je kako se nada da nećemo ići na arbitražu i da ćemo u tom roku od dvije godine bilateralnim razgovorima uspjeti napraviti rješenje.

U rješavanju odnosa između Hrvatske i Srbije ključno je i pitanje nestalih.

To je svakako jedno od najtežih i najvažnijih pitanja za obitelji tih ljudi, a generalno i za odnose između Hrvatske i Srbije. Nakon sastanka i posjeta predsjednika Vučića Hrvatskoj, i predsjednik Vučić i predsjednica Grabar-Kitarović imali su sastanke s obiteljima nestalih. Drago mi je i da će hrvatski ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković posjetiti Beograd 23. ožujka kada će razgovarati i sa srbijanskom ministricom pravosuđa Nelom Kuburović i to će biti jedno od pitanja. Vjerujem da će se to spustiti na razinu radne grupe i da ćemo krenuti raditi na tome da se što prije riješi, rekla je Brnabić.

Jedna od točaka prijepora su pitanja i statusi manjina. Hrvatska zajednica u Srbiji kaže da su učinjeni pomaci nabolje, ali ustraju na svom zahtjevu za garantirano mjesto u parlamentu na osnovi sporazuma o međusobnoj zaštiti manjina iz 2004. godine. Međutim, srbijanska premijerka kaže da nije za to da svaka nacionalna manjina obvezno dobije po jednog predstavnika u parlamentu, zato što mislim da smo mi razvili mehanizam da na neke druge načine, institucionalne načine u potpunosti zaštitimo pravo i slobode nacionalnih manjina. No, dodala je kako se o tome može razgovarati ukoliko hrvatska nacionalna manjina smatra da njihova prava treba zaštititi dodatno.

Za odnos s predsjednikom Vučićem rekla je da je odličan. Gledam na taj odnos kao jednu od najvećih snaga Srbije. Mnogo se konzultiram s predsjednikom jer je on čovjek za koga mislim da najbolje poznaje Srbiju. Dodala je da joj ne smetaju prozivke da je produžena ruka Aleksandra Vučića. Ja znam tko sam i što sam i rezultati će ostati iza mene.

Istaknula je i kako Hrvatska i Srbija imaju goleme potencijale za zajedničku suradnju koji u ovom trenutku nisu potpuno iskorišteni, što ne znači da ne ide nabolje. U 2017. naša ukupna razmjena povećana je 14 posto u odnosu na 2016. i to je dalje malo u odnosu na ono što možemo imati, zaključila je srbijanska premijerka Brnabić.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.