D.I.C. Veritas

“HRT”, 21.05.2012. Počinje suđenje Milankoviću i Bošnjaku

Na osječkome Županijskom sudu počinje suđenje Vladimiru Milankoviću i Dragi Bošnjaku za ratni zločin – ubojstvo 24 civila srpske nacionalnosti u Sisku 1991. i 1992.

Milanković je optužen zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva te protiv ratnih zarobljenika, a Bošnjak zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva. U tim su zločinima ubijene 24 osobe. Milanković odgovara za sve žrtve, a Bošnjak za njih osam.

Milanković se tereti da je kao zapovjednik policijskih snaga na širem području Siska i Banovine i kao zamjenik načelnika sisačke Policijske uprave bio ovlašten za izdavanje zapovijedi pripadnicima svih policijskih postrojba te odgovoran za poštovanje i primjenu ratnoga i humanitarnoga međunarodnog prava o sigurnosti i zaštiti civila na tom području i za humano postupanje prema ratnim zarobljenicima.

Tereti ga se da, iako je bio dužan, nije poduzeo ništa da se nezakonita postupanja (nasilni ulasci u kuće i stanove, nezakonite pretrage, ponižavanje i zastrašivanje, fizičko i psihičko zlostavljanje) spriječe, suzbiju i kazne. U navodnim zločinima usmrćene su 24 osobe.

Bošnjak je navodno organizirao i predvodio skupinu nepoznatih pripadnika navedene postrojbe s kojima je neovlašteno lišavao slobode, zlostavljao i usmrćivao osobe srpske nacionalnosti. Pretpostavlja se da je odgovoran za smrt osam civila.

Treći okrivljenik u tom predmetu, tadašnji načelnik PU-a Đuro Brodarac, preminuo je 13. srpnja pa je kazneni postupak protiv njega obustavljen.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.