D.I.C. Veritas

“HRT”, 22.05.2012. Nisam vidio Hrastova da puca’

Rezervist JNA Svetozar Šarac, koji je 1991. ranjen na Koranskome mostu, posvjedočio je na Vrhovnom sudu da među osobama koje su pucale na njega i njegove suborce nije bio Mihajlo Hrastov. Hrastov, bivši policijski specijalac, optužen je za ratni zločin u kojem je ubijeno 13 zarobljenih neprijateljskih vojnika.

Također je rekao da ni jedna osoba koje su pucale na zarobljenike nije imala strojnicu koju je nosio Hrastov. Pred Vrhovnim sudom trebao je svjedočiti i vojnik JNA Duško Mrkić, no on je zatražio da ga se putem videoveze ispita u Srbiji, gdje živi.

Sutra bi o zločinu na Koranskome mostu trebali svjedočiti MUP-ov specijalac Alenko Ribić te dvojica sudskih vještaka. Postupak protiv Hrastova jedan je od najduljih u povijesti hrvatskog pravosuđa, a traje već 21 godinu. Županijski sud u Karlovcu tri ga je puta oslobodio, uz tvrdnju da je pucnjavi prethodio napad razoružanih neprijateljskih vojnika na Hrastovljeve suborce, čime su izgubili status zarobljenika.

Vrhovni sud poništio je sve tri oslobađajuće presude. Nakon poništavanja treće predmet nije vratio istom sudu na ponovno suđenje, nego je sam proveo drugostupanjski i trećestupanjski postupak i proglasio Hrastova krivim te ga osudio na sedam godina zatvora.

No Ustavni sud je poništio presudu zbog proceduralnih razloga pa je u siječnu suđenje pred Vrhovnim sudom počelo iznova. Obrana od početka tvrdi da su žrtve ubijene streljivom različita kalibra, iz čega zaključuje da se pucalo sa svih strana.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.