D.I.C. Veritas

HRT, 25.05.2015., Ministarstvo: Izručenje Kapetana Dragana do 15. srpnja

Izručenje okrivljenika za ratne zločine u Hrvatskoj Dragana Vasiljkovića, zvanog Kapetan Dragan, iz Australije očekuje se do 15. srpnja, doznaje se od hrvatskog Ministarstva pravosuđa koje je mjerodavno za postupak njegova izručenja.

Detalji izručenja još nisu poznati, ali se zna da bi trebao biti predan splitskom Županijskom državnom odvjetništvu koje protiv njega vodi istragu zbog ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika i civilnog stanovništva.

Prema uobičajenoj proceduri Vasiljkovića bi prvo trebali ispitati splitski istražitelji, koji bi zatim od splitskog Županijskog suda trebali zatražiti da mu se odredi istražni zatvor gdje bi čekao suđenje.

Po Vasiljkovića, kojega se tereti da je jedan od vođa srpskih paravojnih snaga tijekom pobune u Hrvatskoj, u Australiju će otići naoružani hrvatski policajci koji će uz njega biti na putu do Hrvatske.

Prema neslužbenim informacijama istraga protiv Vasiljkovića je pri kraju te bi protiv njega uskoro trebala biti podignuta optužnica, ako u istrazi ne budu predloženi novi svjedoci ili dokazi.

Vasiljković je uhićen u Perthu 2006. i od tada se nalazi u ekstradicijskom zatvoru, osim razdoblja koje je proveo na slobodi 2009. i početkom 2010. nakon kojeg je temeljem odluke Vrhovnog suda ponovno uhićen. Australska vlada tek je u studenome 2012. donijela odluku da će Kapetana Dragana izručiti Hrvatskoj, nakon višegodišnjeg pravnog natezanja i Vasiljkovićevih pokušaja da ospori hrvatski zahtjev za izručenjem podnesen 2005.

Svoje izručenje Hrvatskoj uspio je prolongirati 2013. nakon što je sutkinja australskog suda prihvatila njegovu žalbu kojom je tvrdio kako je u Australiji imao nepravedan proces zbog proceduralnih pogrešaka koje su suprotne Ženevskoj konvenciji. Australski mediji objavili su da mu je australski Vrhovni sud odbacio žalbu.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.