D.I.C. Veritas

HRT, 25.06.2015., RATNI ZLOČIN: U rujnu suđenje za Loru 2

Županijski sud u Splitu u srijedu je, nakon završenoga četvrtog pripremnog ročišta, najavio sudski postupak u slučaju Lora 2 za 9. i 11. rujna, a trojica od petorice okrivljenika, od kojih su dvojica u bijegu, sucu Vladimiru Živaljiću očitovali su se da se ne osjećaju krivi prema optužnici koja ih tereti za ratni zločin nad vojnim zarobljenicima.

Vinko Burazer, branitelj trećeoptuženoga Emilija Bungura, izjavio je novinarima nakon ročišta da nema nikakvih novih pojedinosti u vezi s postupkom, osim što su prihvaćeni prijedlozi stranaka i tužitelja.

“Sudac se složio da se izvedu svi predloženi dokazi, a o nekim dokazima će naknadno odlučiti kad se formira vijeće. Sucu sam uvodno iznio stanje u kojem se i dalje ignoriraju prava optuženog Emilija Bungura, tako što je predsjednik suda obavio zamjenu suca a da stranci, u ovom slučaju Bunguru, nije dostavljena odluka”, rekao je odvjetnik Burazer. Dodao je da su zbog nezakonitog postupanja podnijeli zahtjev za smjenom suca, ali do danas nisu dobili odgovor suda te se i dalje ignoriraju prava optuženika u tom kaznenom postupku. Burazer je podsjetio kako se u tom slučaju sudi po zakonu koji nije prošao saborsku proceduru, a objavljen je u Narodnim novinama, te da se agresorima opraštaju kaznene inkriminacije, a branitelje se procesuira po lažnim i krivotvorenim činjenicama.

Prije pripremnog ročišta Koordinacija udruga veterana borbenih postrojba, Koordinacija braniteljskih udruga grada Splita i stradalničke udruge iz Domovinskog rata Splita i Splitsko-dalmatinske županije održale su pred sudom konferenciju za novinare na kojoj su poručile da je riječ o montiranom procesu prema političkom diktatu koji traje više od šest godina, za koji je optužnica podignuta bez dokaza, protivno Zakonu i Ustavu Hrvatske.

Koordinacije su 20. svibnja hrvatske i europske dužnosnike te veleposlanike u Hrvatskoj pozvale da im pomognu suzbiti diskriminaciju i višegodišnji teror pravosuđa nad vojnim policajcima u kaznenim postupcima Lora 1 i Lora 2 kako bi se zaštitila ljudska prava i temeljne slobode.

Branitelji tvrde kako je pogaženo pravo vojnih policajaca na obranu pred sudom u skladu sa zakonom, kao što je pogaženo pravo da se na utvrđeno činjenično stanje primjenjuje zakon koji je bio na snazi u inkriminirano vrijeme. Smatraju da je pogaženo i pravo da se na pravilno utvrđeno činjenično stanje primijeni zakon koji je donio Hrvatski sabor prema ustavnoj proceduri i zakon koji je od predsjednika države “proglašen ukazom s danom stupanja na pravnu snagu”. U Lori 1 i Lori 2 primijenjen je zakon koji nije donesen na sjednici Sabora, nego je kao lažni zakon stavljen u proceduru objavom u ‘Narodnim novinama’, tvrde branitelji i dodaju da imaju pouzdane informacije kako su predstavnici veleposlanstava u Hrvatskoj zgroženi postupanjem našeg pravosuđa u slučaju Lora.

Županijski sud u Splitu osudio je 2006. godine na temelju optužnice Državnog odvjetništva osmoricu bivših vojnih policajaca za ratni zločin protiv civila na ukupno 53 godine zatvora, a tu je presudu potvrdio i Vrhovni sud 2007. godine. Današnje pripremno ročište je četvrto, nakon tri odgođena ročišta.

U travnju ove godine pripremno ročište nije održano zbog bolesti jednog od optuženika – Tončija Vrkića. U listopadu 2014. ročište nije održano jer su odvjetnici Zvonimir Hodak i Jadran Franceschi otkazali punomoć za zastupanje prvooptuženoga Tomislava Duića. Prvo pripremno ročište u srpnju 2014. odgođeno je zbog bolesti Vinka Gulišije, koji brani optuženog Anđelka Botića.

Osim Duića, Vrkića i Botića u slučaju Lora 2 optužnica tereti još dvojicu bivših vojnih policajaca – Emilija Bungura i Antu Gudića za ratni zločin nad ratnim zarobljenicima 1992. godine u vojno-istražnom centru Lori.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.