D.I.C. Veritas

Vijesti.hr, Hina, 29.03.2019, Pokrenuta istraga protiv Zorana Tadića: Sumnjiče ga za ubojstva 30 civila i 13 branitelja u Škabrnji

 Županijsko državno odvjetništvo u Splitu pokrenulo je istragu protiv Zorana Tadića, srbijanskog i australskog državljanina koji živi u Sidneyju, osumnjičenog za ubojstva 30 civila i 13 branitelja u Škabrnji 18. i 19. studenoga 1991.

U izjavi medijima bivši benkovački teritorijalac kazao je da je bio u Škabrnji, ali ne da bi nekoga ubijao. “Nisam bio krvnik. To je lako dokazati. A onda ću od svih onih koju su mi život uništili lažima tražiti zadovoljštinu sudskim putem za naknadu štete”, izjavio je nedavno Tadić za Slobodnu Dalmaciju.

Hrvatska će po okončanju istrage tražiti izručenje Zorana Tadića, osumnjičenog za strašne zločine u Škabrnji

Tužiteljstvo, međutim, osnovano sumnja da je Tadić 18. studenog 1991. počinio ratni zločin zapovijedajući 2. specijalnim vodom TO Benkovac tzv. Dobrovoljački vod formiranim uglavnom od dobrovoljaca iz Srbije. Pritom je postupao po zapovijedi načelnika štaba i zamjenika komandanta 9. Kninskog korpusa, kao i po zapovijedi komandanta štaba TO općine Benkovac, koji su naredili napad na Škabrnju, što je Tadić prenio podređenima.

“Osnovano se sumnja da su oko 7,30 sati iz pravca Zemunika Gornjeg započeli napad na Škabrnju djelovanjem granata iz tenkova, minobacača, višecjevnih bacača raketa i naoružanim vojnicima, pa nakon što su pripadnici spomenutog 2. specijalnog voda, kojim je okrivljenik zapovijedao, oko 11,30 sati u pratnji tenkova i oklopnih transportera ušli u dio sela Škabrnja, zvani Ambar, u kojem je živjelo uglavnom hrvatsko stanovništvo i zajedno sa sedamnaest poznatih pripadnika tog voda te drugim nepoznatim dobrovoljcima, uz uništavanje stambenih, gospodarskih i vjerskih objekata bez izbora cilja i vojnih potreba, sudjelovao u prisilnom izvlačenju iz skloništa mještana, većinom starije životne dobi te žena i djece”, izvijestilo je tužiteljstvo.

Dodaju da je 30 mještana Škabrnje i trinaest branitelja sela nakon izvlačenja iz skloništa ubijeno vatrenim oružjem iz neposredne blizine.

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.