D.I.C. Veritas

in4s.net, 27.12.2023, Клуб друштвених односа Правног факултета у Београду предао протестну ноту Хрватској амбасади

„Разлог због ког смо се данас окупили испред хрватске амбасаде јесте етикетирање чланова Клуба друштвених односа, као и покушаји мешања Републике Хрватске у унутрашња питања Србије и њихови покушаји задирања у аутономију универзитета. У претходним данима, Клуб друштвених односа и студенти Правног факултета Универзитета у Београду нашли су се на удару опскурног шовинистичког сајта dnevno.hr због одржавања трибине културно-просветног карактера ,,Правни субјективитет Републике Српске Крајине“. Недавно је исти сајт dnevno.hr објавио нови, „анонимни“ текст, (да ли је име аутора Хрвоје Шнајдер?!)у ком се тврди да је велепосланство РХ упутило протестну ноту Министарству спољних послова Србије“, изјавили су данас студенти организације Клуб друштвених односа испред хрватске амбасаде у Београду, након уручења протестне ноте Велепосланству Републике Хрватске у Београду. 

Како додају, представници Клуба друштвених односа су непријатно изненађени и потресени овим информацијама, и обавештавају јавност да је трибина реализована у најбољем могућем реду, уз присуство врсних стручњака.

„Предавање је било поткрепљено чињеницама и нико од предавача нити у једном моменту није оспоравао територијални интегритет Републике Хрватске нити је износио нетачне наводе. Такође, демантујемо наводе да је током одржавања трибине била изложена застава Републике Српске Крајине. Једина застава која је била изложена, и која ће увек бити изложена, јесте српска тробојка. Истовремено, осуђујемо притиске и таргетирање српских студената и чланова студентске организације ,,Клуб друштвених односа“ од стране органа Републике Хрватске. Аутономија универзитета представља један од основних постулата високог образовања у савременим демократијама, и Клуб Друштвених Односа се залаже за њену пуну примену“, изричити су били представници Клуба друштвених односа и сматрају да покушаји спољног мешања у унутрашња питања Правног факултета Универзитета у Београду представљају озбиљан инцидент који не би смео да постане правилност.

„Запитајмо се зашто су учесници и организатори трибине постали мете организованог таргетирања, баш у овом тренутку – свесни чињенице да се приближава изборна година у Хрватској, на свим нивоима. Нећемо залазити у питање да ли је ова епизода била перфидан покушај прикупљања политичких поена појединаца. Нити у то да ли је идентитет такозваног „анонимног читаоца“ последњих месеци можда итекако познат домаћој јавности“, речено је на данашњем скупу и закључено да овим срамним потезом, којим се крше и фундаментални европски принципи, органи Републике Хрватске су показали да их и даље прогоне духови прошлости.

Овим путем су такође изјавили да Клуб друштвених односа неће престати да негује слободну академску мисао, и да ће остати доследни, без обзира на све јалове покушаје ућуткивања.

У складу с тим, позвали су органе Републике Србије да стану у заштиту аутономије универзитета и студената и чланова наше организације, али и свих учесника трибине.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.