D.I.C. Veritas

Index, 24.03.2016., Šef Židovske općine u Zagrebu: Zakon je jasan, utakmica je trebala biti prekinuta

“OPET smo čuli iste povike. Mislim da je zakon u tom pogledu prilično jasan. Utakmica se morala prekinuti!”, rekao je u razgovoru za Index predsjednik Židovske općine Zagreb Ognjen Kraus duboko razočaran izostankom bilo kakve reakcije službene vlasti tijekom nogometne utakmice Hrvatska – Izrael. 

Izostanak reakcija policije odraz je ove Vlade

Podsjetimo, dvoboj hrvatske nogometne reprezentacije protiv Izraela bio je popraćen uzvicima “Za dom spremni”. Premijer Tihomir Orešković koji je bio na tribinama nije zbog toga reagirao, javna televizija ocijenila je navijanje kao veličanstveno, a pohvalio ih je i trenutni izbornik Ante Čačić kazavši kako su navijači bili za desetku.

Kraus je prije nekoliko dana u svom govoru na Židovskom groblju na Boninovu u Dubrovniku naglasio kako su zabrinuti rastom nacionalizma, antisemitizma, ksenofobije, netrpeljivosti,  govora mržnje i revitalizacijom i relativizacijom ustaštva. Utakmica Hrvatske i Izraela još jednom je potvrdila tu tezu.

“Ovakvo stanje gledamo još iz vremena predizborne kampanje, a nastavlja se i danas. Sve je jasno kada znamo da su glasnogovornici Domoljubne kampanje zapravo potpredsjednik Sabora Ivan Tepeš i njegov stranački kolega iz HSP AS Pero Ćorić”, kaže Kraus za Index dodajući da objašnjenja policije o tome da ne mogu reagirati na ustaške povike jer je riječ o masi ljudi samo dokaz na koji se način vlada u Hrvatskoj.

Hrvatska je kao Njemačka 1933. godine

“Sve ovo nalikuje na Njemačku 1933. godine i na Hrvatsku iz 1941. godine”, naglašava Kraus koji je od premijera Oreškovića koji se nalazio u svečanoj loži stadiona u Osijeku očekivao snažnu reakciju. No, to se nije dogodilo.

Kraus na kraju kaže kako je Hrvatska donijela zakone koji su vrlo jasni u ovakvim slučajevima, no očigledno je da se oni ne provode.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.