D.I.C. Veritas

index.hr, 01.09.2019, Thompson u Skradinu zaurlao “za dom spremni”. Hoće li reagirati policija?

“MORAM reći dvije riječi. Dakle, imamo jednu pjesmu iz Domovinskog rata oko koje se diže velika prašina. Nemojte da se to čini kao izgovor ili pravdanje, nije, za svaku dobru stvar se diže prašina, tako kaže naš narod, pa tako i za ovu našu pjesmu koja je iz Domovinskog rata, koja je jedna od simbola Domovinskog rata. To je naša simbolika koju ne damo, ako je se odreknemo, odreći ćemo se i sebe, možda i Domovinskog rata… Otpjevat ćemo u sjećanje na Domovinski rat pjesmu Čavoglave, onako kako smo je pjevali… Idemo zajedno…”, najavio je Thompson sinoć na koncertu u Skradinu izvođenje Čavoglava. Skradinom je za nekoliko minuta zagrmjelo “za dom spremni” uz istovremeno dizanje desne ruke cijele publike.

Izvikivanje tog ustaškog pozdrava na javnom prostoru predstavlja kršenje zakona i Ustava Republike Hrvatske pa se postavlja pitanje hoće li reagirati policija.

Sudovi kaznili izvikivanje “za dom spremni”

Podsjetimo, prije dva tjedna stigla je vijest kako je Visoki prekršajni sud donio presudu prema kojoj je izvođač pjesme “Bojna Čavoglave” pravomoćno prekršajno kažnjen zbog javnog izvikivanja pozdrava “za dom spremni” na njezinu početku. Presuda je donesena 13. lipnja ove godine, a njome je kažnjen makarski pjevač Mario Roso koji je Thompsonovu pjesmu izveo na jednom od makarskih trgova prilikom obilježavanja 20. obljetnice akcije Oluja.

U presudi stoji da je pozdrav “za dom” i “za dom spremni” korišten i kao službeni pozdrav ustaškog pokreta NDH koji je nastao od fašizma i koji je utemeljen na rasizmu i time simbolizira mržnju prema ljudima različite rase, vjerskog i etničkog identiteta.

“Bez obzira na žalbene navode da je otpjevao pjesmu na način kako je ista objavljena u izvornom tekstu pjesme ‘Bojna Čavoglave’ i koja je objavljena u Službi zaštite autorskih muzičkih prava Hrvatskog društva skladatelja, okrivljenik je mogao i trebao biti svjestan mogućeg negativnog utjecaja izvikivanja ovog izraza i trebao se suzdržati od takvog ponašanja”, stoji u obrazloženju presude Visokog prekršajnog suda koju potpisuje predsjednik tročlanog sudskog vijeća Siniša Senjanović, a koju je objavio Jutarnji list.

“Simbolizira mržnju prema ljudima drugačije vjerske i etničke pripadnosti”

“Činjenica da je navedeni pozdrav dio autorskog umjetničkog djela”, stoji dalje u presudi, “ne mijenja činjenicu da simbolizira mržnju prema ljudima drugačije vjerske i etničke pripadnosti, manifestaciju rasističke ideologije kao i podcjenjivanje žrtava zločina protiv čovječnosti, te da je protivan odredbi članka 39 Ustava RH koji zabranjuje svako pozivanje ili poticanje na nacionalnu, rasnu ili vjersku mržnju, ili bilo koji oblik nesnošljivosti”.

U tekstu presude se dalje navodi kako “opisano ponašanje svakako doprinosi stvaranju atmosfere u kojoj se utječe na javni red i mir na način da se ohrabruje druge na izražavanje mržnje i na nasilje, odnosno stvara latentna opasnost, nelagoda i uznemirenost kod osoba koje na spadaju u većinsku etničku ili vjersku skupinu”. Prema njoj, Roso je kažnjen novčanom kaznom od 765 kuna i plaćanjem sudskih troškova u iznosu od 200 kuna.  Za ovaj se prekršaj mogla izreći i kazna od 30 dana zatvora, no sud se odlučio za blažu verziju.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.