D.I.C. Veritas

Index.hr, 10.08.2012., Pismo branitelja Veljka Marića iz zatvora u Srbiji: “Ovdje ne smijes biti Hrvat”

HRVATSKI branitelj Veljko Marić u Srbiji je osuđen na 12 godina zatvora zbog ubojstva Petra Slijepčevića u Grubišnom Polju 1991. godine. Njegovo pismo iz zatvora prenosimo u cijelosti.

“Ovim dopisom želim da obavijestim hrvatsku javnost, a tako i brojne braniteljske udruge i znane i neznane prijatelje i poznanike što se meni dešava od 18. travnja 2010. godine.

Donesena je presuda u Višem sudu u Beogradu 12 godina zatvora za ratni zločin. Zašto sam dobio tako drakonsku kaznu, jer ovaj sud prihvaća svjedočenje Žarka Vukovića i Milenka Stojića koji su bili pripadnici srbočetničkih formacija na području Grubišnog Polja.

Od samog početka, 18. travnja 2010., uhićen sam na ulazu u Srbiju iz Bugarske. Tu sam kidnapiran – otet dovezen u Beograd gdje se 19. travnja 2010. pravi krivična prijava pa me se zatvara.

20. travnja 2010. sa županijskog odvjetništva šalje se faks sa službenom zabilješkom iz 2001. godine i spisak nestalih Srba 1991. godine tako da bi se četnici mogli prisjetiti tko je nestao. Što ja sa tim imam?

Najveći krivci što sam ovdje su:

Zjakić Asland – policija – Bjelovar

 

Pintera Ivo – policija – Bjelovar

Anka Turek Novak – istražni sudac Županijskog suda Bjelovar. Saslušava Darka Černija iz Daruvara i izjavu šalje u Beograd, iako nije po međunarodnoj pravnoj pomoći zatraženo ispitivanje.

Potpisnik koji šalje to sve sa faksa Županijskog odvjetništva Bjelovar lijepo piše za gospodina Dilparića, puno pozdrava i potpis.

Branka Merzić – županijski državni odvjetnik Bjelovar

Do sada su isto tako svi obaviješteni, ali do današnjeg dana hrvatske institucije nitko ništa da poduzme. Što mi rade, čine Srbi nepravdu i hrvatske institucije ništa ne poduzimaju. Ja kao hrvatski branitelj, dragovoljac Domovinskog rata nisam zaslužio takav postupak. Umjesto da mi pomognu mene se trpa i gura u provaliju.

Da Tihomir Purda nije uhapšen, za mene se ne bi ni znalo. Jednostavno nitko nije stao da se ispita i zašto se to sve radi.

Kao Hrvat – hrvatski državljanin imam ista prava po Ustavu da me se zaštiti, a isto tako da se trebalo sve poduzeti da se ispitaju navodi optužbi, a ne prepustiti me agresorskoj državi da mi ona dijeli pravdu, koje ovdje nema. Dovoljno da si Hrvat i hrvatski branitelj.

Isto tako možda netko pročita iz Vlade pa se zapita što se dešava. Odnosno ti pojedinci što su pridonijeli to da sam ja ovdje. pozovu na odgovornost. Srbija si je uzela pravo da je ona nadležna za vođenje ovog postupka bez obzira na državljanstvo i mjesto izvršenja krivičnog djela. Da je Hrvatska tek priznata 1992. to je po njihovoj uredbi koja je donesena 1997., a stupila na snagu 1998. Za gnusne i neutemeljene optužbe 12 godina zatvora.

Sramno ali istinito da Hrvatska ništa ne poduzima za hrvatskog branitelja. Isto tako, 22. listopada 2010. Srbija otvara novu istragu za još tri djela. 20. prosinca 2010. Srbija traži putem međunarodne pomoći saslušanje 10 osoba iz Hrvatske.

Županijski sud u Bjelovaru i Županijsko odvjetništvo, kao i policija Bjelovar šalju cijelu hrpu dopisa i ustupaju sve Srbiji”, piše Veljko Marić te navodi tko je sve saslušan i dodaje da će ih još biti.

“Sve neka bude objavljeno, neka se vidi što opet Hrvatska radi u sprezi sa Srbijom. Isto tako, zašto se nije Vlada zauzela za mene kao za Purdu. Nemam ništa protiv, neka Hrvatska pokrene istragu, a ne da se prepušta Srbiji. Odnosno Hrvatska, pojedinci u službama koje trebaju raditi svoj posao ‘prljavi veš peru preko mojih leđa’.

Ovdje je sve rekla – kazala, a isto tako gnusne optužbe što iznose Srbi-četnici za ovaj sud je dovoljno, jer donose presude po uvjerenju, a ne na osnovu dokaza. Primjera radi, Šljivančanin za Vukovar dobio 10 godina. Grupa za Lovas, 21 osoba izgubila život i 28 ranjeno, optuženi pušteni krajem svibnja i brane se sa slobode. Gradonačelnik Trebinja Vučurević pušten i napustio Srbiju.

Ovdje ne smiješ biti Hrvat”, zaključio je u svojem pismu Veljko Marić. Pismo je medijima poslala Udruga branitelja policije i vojne policije iz Domovinskog rata, a četiri stranice dopisa Veljka Marića možete pogledati u fotogaleriji.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.