D.I.C. Veritas

Index.hr, 17.03.2016., Drugi čovjek MUP-a bio svjedok ubojstva ratnih zarobljenika u Oluji, počinitelj i dalje nepoznat

U MEDIJSKOM prostoru već se nekoliko puta naširoko raspredalo o slučaju ubojstva ratnih zarobljenika, oca i sina Milana i Branislava Jovića, koji su likvidirani 5. kolovoza 1995. godine tijekom vojno-redarstvene akcije Oluja u Siveriću kod Drniša.

Državno odvjetništvo prošlog je ljeta još uvijek provodilo izvide koji su tajna pa nisu mogli izvijestiti o detaljima. Javnost je tako ostala uskraćena za pojašnjenje što su napravili u ovih 20 godina.

Državno odvjetništvo likvidaciju zarobljenika proglasilo ratnom štetom

Index je lani pisao kako su odbili prijedlog obitelji Jović za mirnim rješenjem spora i isplatom dva i pol milijuna kuna. Ocijenili su kako se o radi o događaju s karakterom ratne štete pa nema odgovornosti države za štetu koju su napravili pripadnici hrvatskih oružanih snaga. Podsjetili su i kako nema pravomoćne presude za likvidaciju Jovića, no propustili su navesti da je to upravo njihova krivnja kao tijela zaduženog za kazneni progon počinitelja kaznenih djela.

Svjedok odbio potpisati zapisnik zbog straha za svoju obitelj

Mediji su objavili iskaz koji je 2001. godine tadašnjem tužitelju u Šibeniku Željku Žganjeru dao svjedok događaja, pripadnik HV-a. Zapisnik je odbio potpisati iz straha za život svoje obitelji. Svjedok je opisao zarobljavanje Jovića, a spomenuo je i kako su se tu našli načelnik SZUP-a Smiljan Reljić i njegov vozač Davor Blažević, koji je jučer imenovan za zamjenika ministra unutarnjih poslova.

Svjedok je u iskazu naveo da su Jovići likvidirani nakon što je Reljić mahnuo rukom i kazao: “Vodi, makni to”. Odveo ih je vojnik sa crvenom kapom. “Diži ste stoko, mater vam jebem”, poveo ih je. Sam čin likvidacije svjedok nije vidio, ali je čuo rafalnu paljbu. Reagirao je jedan od časnika: “Pizda mu materina, zašto ste ih ubili? Je li to tribalo?”

Zamjenik bez komentara

Pitali smo MUP da nam zamjenik ministra pojasniti okolnosti ovog događaja i da komentar zbog čega istraga, odnosno, izvidi još uvijek traju te hoće li on sada na ovoj poziciji poduzeti išta da se ovaj slučaj procesuira, a počinitelji primjereno kazne.

Evo odgovora.

“Vezano za Vaš upit, obavještavamo Vas da se obratite nadležnom državnom odvjetništvu koje je ovlašteno progoniti počinitelje kaznenih djela kao tijelo kaznenog progona. Zamjenik ministra ne može davati komentare niti utjecati na tijek istrage.”

Pitali smo i Županijsko državno odvjetništvo u Šibeniku ima li od prošlog ljeta kakvog napretka. Odgovor nismo dobili što sugerira da je predmet u fazi izvida te da osumnjičenih i privedenih još uvijek nema.

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.