D.I.C. Veritas

Index.hr, 21. 04. 2022, Pupovac: Ne treba nikome zamjeriti što židovska zajednica neće biti u Jasenovcu

NOVE odvojene kolone za žrtve Jasenovca saborska oporba ocijenila je danas sramotnima, žalosnima i lošom porukom te posljedicom toga što se vlada nije jasno odredila prema pozdravu Za dom spremni (ZDS).

“Odvojene kolone su strašno loša poruka jer ako u 21. stoljeću nismo u stanju zaklopiti tu stranicu i priznati da je Jasenovac ogromna sramota, da su ustaštvo, fašizam i nacizam totalna sramota, očito da nismo drugo ni zaslužili nego da se opet sramotimo pred svijetom”, ocijenio je Mišel Jakšić (SDP).

Kaže da je ključno pitanje što vlada planira napraviti i kako se misli konačno postaviti prema ustaštvu, pozdravu ZDS te obilježavanju rođendana NDH. Pitanje je i dokle će koalicijski partner SDSS to tolerirati.

“Ovdje krivnja jedino može biti na vladajućoj većini”

“Ovdje krivnja jedino može biti na vladajućoj većini i vladi i zbog njih opet imamo više kolona”, ustvrdio je Jakšić.

Franko Vidović (Socijaldemokrati) smatra da su odvojene kolone direktna posljedica toga što se vlada i premijer ne žele jasno odrediti prema pozdravu ZDS. “To je pozdrav koji je nastao za vrijeme NDH, koji je koristila stranačka vojska, taj pozdrav je obilježen nasiljem i ubojstvima i kao takav se ne bi trebao ni smio koristiti u komunikaciji”, kazao je.

“To je zabrinjavajuće i žalosno i nije prvi put, ali ni čudno s obzirom na to da smo prije desetak dana gledali vladino izaslanstvo kako je otvoreno slavilo NDH”, izjavila je Ivana Kekin (Klub zeleno-lijevog bloka), misleći pritom na izjave Matka Raosa u Splitu na obljetnici HOS-a.

Nikola Grmoja (Most) kazao je kako se nažalost često žrtve i određena obilježavanja koriste za različite političke obračune. Ističe kako to mora prestati.

“Potrebno je govoriti o zločinima, a ne o tome tko je došao”

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek rekla je danas kako je u sutrašnjem izvještavanju o obilježavanju Dana proboja zatočenika iz ustaškog koncentracijskog logora Jasenovac potrebno govoriti o zločinima koji su se tamo dogodili, a ne o tome tko je došao.

Obilježavanje će se i ove godine održati bez zajedničkog odavanja počasti žrtvama, a na komemoraciji neće biti Koordinacije židovskih općina, koja je nezadovoljna pristupom vlasti tom mračnom dijelu povijesti.

Upitana kakvu to poruku šalje, Obuljen Koržinek je poručila kako Spomen-područje Jasenovac i Savjet Spomen-područja organiziraju komemoraciju sutra, upravo na sam dan proboja, te će izaslanstvo vlade i Hrvatskog sabora biti na toj komemoraciji, kao i veliki broj drugih dionika i predstavnika naroda stradalnika.

Sigurna je da svi oni koji se neće odazvati u tom terminu, nego otići u nekom drugom terminu, imaju svoje razloge.

Komentirala zabranu pozdrava “Za dom spremni”

“Pozivam vas da ne stvaramo od ove komemoracije neko pitanje razdora ili podjela u društvu, nego da nastojimo da se sutra prisjetimo svih žrtava i da znamo zašto tamo idemo. Tamo ne idemo da bismo iznosili neke svoje političke stavove o dnevnim političkim situacijama, nego da bismo komemorirali te zločine. To mjesto, datum i ti događaji traže dostojanstvo”, poručila je Obuljen Koržinek.

Govoreći o zakonskoj zabrani pozdrava “Za dom spremni”, podsjetila je kako je isticanje takvih simbola kažnjivo i po Prekršajnom i Kaznenom zakonu, da je policija puno puta postupala i privodila, da je Ustavni sud o ovom pitanju dao svoj stav, ali i kako postoji prostor da se usuglasi sudska praksa.

Navela je kako nastavljaju razgovor o tome, a mišljenja je kako najviše mogu napraviti kroz obrazovanje.

“Zato sam apelirala da sutrašnji dan posvetimo ne izvještavanju o tome tko je bio, kada ili je li došao ili nije, nego da ga posvetimo snažnim porukama o zločinima koji su se tamo dogodili i da osvještavamo kroz medije i javne nastupe važnost njegovanja kulture sjećanja”, poručila je ministrica.

Time ćemo sigurno doprinijeti da neprimjerenih parola, poziva i događaja bude puno manje u našem društvu, dodala je.

Također je najavila kako će ususret hrvatskom predsjedanju Međunarodnim savezom za sjećanje na Holokaust (IHRA) sljedeće godine, u koordinaciji svih resora i svih partnera, dodatno pokrenuti projekte koji se tiču edukacije mlađih generacija o Holokaustu i zločinima.

Vezano za sastanke s predsjednikom Koordinacije židovskih općina Ognjenom Krausom, rekla je kako je vlada otvorena za razgovor jer imaju isti cilj, da spriječe pojave pozivanja na mržnju i isticanja neprimjerenih simbola.

Pupovac: Nastave li Milanović i Plenković svađu, neka ne dolaze u Jasenovac

Predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac poručio je danas predsjednicima Republike i vlade da, nastave li svađu, ne dolaze u Jasenovac na sutrašnju državnu komemoraciju u znak sjećanja na žrtve ustaškog logora.

“Tko god misli sutra doći i nastaviti takvu svađu, sramotnu svađu kakva se dogodila jučer i kakva se događa već mjesecima, onda nema potrebe da dolaze u Jasenovac jer na tom mjestu ne treba se svađati ni s kim, ni s potomcima partizana, ni s potomcima ustaša”, naglasio je Pupovac, koji je u izaslanstvu Srpskog narodnog vijeća sudjelovao na liturgiji u Mlaki i Krapju povodom Dana proboja logoraša u Jasenovcu.

Na novinarsko pitanje kako tumači aktualni odnos između predsjednika i premijera, izrazio je nadu da se svađa sutra neće ponoviti, “jer ako se dogodi to što je bilo jučer, bolje bi bilo da nitko ne dođe, to je i moja poruka”. To mjesto mora biti mjesto pomirenja i žrtve moraju biti komemorirane u smislu stvaranja mira u ovoj zemlji i izmirenja među ljudima, dodao je.

“Usuglasili smo se da ćemo ići tražiti rješenje”

Pozdravio je zaključke s nedavnog sastanka s premijerom te potpredsjednicima vlade i nadležnim ministrima, na kojemu su, rekao je, raspravljena pitanja sastavljena u dokumentu “Deset točaka o Jasenovcu” te druga pitanja odnosa prema žrtvama ustaškog režima i njihovu statusu, kao i odnosa prema ustaškom pokretu u Hrvatskoj.

Pupovac je naglasio kako je taj sastanak “došao u zadnji tren”, a da nije došao, istaknuo je, raslojenost u društvu bila bi još veća, pa ga je stoga ocijenio kao jednog od najuspješnijih i najkonkretnijih do sada po svim pitanjima o kojima se diskutiralo.

Naveo je kako su sudionici tog sastanka na tragu dogovora i opredijeljenosti da se ustanovi mehanizam sankcioniranja onih koji veličaju ustaški režim ili bilo koji drugi nacistički režim kao što je bio četnički ili neki treći.

“Usuglasili smo se da ćemo ići tražiti rješenje. Neću govoriti koje je to rješenje moguće i spominjano jer to je stvar koju još treba raspraviti. Na tom sastanku postignut je napredak i u tom pogledu”, poručio je Pupovac.

“To što predstavnici židovskog naroda neće doći, ne treba nikome zamjeriti”

Novinare je zanimalo zašto predstavnici židovske zajednice neće sudjelovati na državnoj, već na komemoraciji 28. travnja, na što je rekao da je svatko bez dogovora odlučio zauzeti jedan dio komemoracije, prema vlastitom odabiru. Najavio je da će uz sutrašnju sudjelovati i na toj komemoraciji koju organizira koordinacija židovskih općina.

“To što predstavnici židovskog naroda neće doći, ne treba nikome zamjeriti”, istaknuo je.

SNV odao počast žrtvama

Predstavnici Srpskog narodnog vijeća (SNV) obišli su danas lokalitet Krapje u sklopu Javne ustanove Spomen-područja (JUSP) Jasenovac, gdje su odali počast žrtvama i najavili akcijski plan obnove i ulaganja u taj logorski kompleks.

Lokalitet Krapje pripada samim počecima uspostave koncentracijskog sustava kod Jasenovca, a bio je aktivan do 22. travnja 1945. godine.

Viši kustos JUSP-a Jasenovac Đorđe Mihovilović kaže da je Krapje ključan i značajan lokalitet koji pripada spomen-području zato što je sustav koncentracijskog logora započeo upravo u Krapju.

Logori u Krapju i u Bročicama djelovali su kratko, do sredine 11. mjeseca 1941. godine, i to zbog čestih poplava, dodao je Mihovilović.

Predstavnici SNV-a položili su cvijeće na mjestu spomenika koji je u šumi kraj Krapja, na mjestu logora, stajao sve do rata 90. godina, kada je uništen, a ne zna se točno ni što je pisalo na spomeniku ni koliko je ondje bilo žrtava.

Spomenik je izgradio Ninoslav Janković, a predstavljao je pupoljak, na tragu Kamenog cvijeta u Jasenovcu autora Bogdana Bogdanovića.

Mihovilović je rekao da u suradnji s Ministarstvom kulture ulažu u obnovu središnjeg spomenika u Krapju.

Pupovac: Cilj je obnoviti cijeli logorski kompleks

Predsjednik SNV-a Milorad Pupovac istaknuo je da su nakon razgovora s premijerom Andrejem Plenkovićem i nadležnim ministrima odlučili napraviti akcijski plan koji će uskoro usvojiti vlada.

“Krenuli smo s ciljem da cijeli logorski kompleks i sve što imamo u Jasenovcu počnemo obnavljati, uređivati i dovoditi u stanje u kojem ovako jedinstven logorski kompleks zaslužuje biti”, rekao je.

Dodaje da će plan sadržavati različite aspekte neophodnih proračunskih sredstava, do izgradnje dodatnih aneksa za aktivnosti memorijalnog područja, istraživačkih, edukacijskih, medijskih aktivnosti i obilježavanja i raščišćavanja spomen-područja.

Pupovac je naglasio kako je smisao njihova današnjeg dolaska u Krapje da nijedno od tih mjesta ne bude zaboravljeno, već da bude tretirano kao dio jasenovačkog logorskog kompleksa te da sva grobna mjesta budu obilježena s pijetetom.

“Zbog toga da bismo opću svijest i kulturu o karakteru i prirodi ustaškog režima NDH učinili javno prisutnom za svakog našeg građana i svakoga tko želi doći na ovo mjesto, što do sada nije bio slučaj”, kazao je Pupovac.

Prije dolaska na lokalitet Krapje održana je liturgija u Hramu Svetog proroka Ilije u selu Mlaka, koju je predvodio episkop slavonski Jovan Ćulibrk.

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.