D.I.C. Veritas

“Index.hr”, 25.01.2012.

HRVATSKI i srpski tužitelji su danas ispitali dva vojnika iz Danskog bataljuna koji su vidjeli što se dogodilo 8. kolovoza 1995. godine kada su nepoznati vojnici u prostorijama škole i ispred nje ubili 12, većinom hendikepiranih, srpskih civila.

DORH je izvijestio da su vojnici iz mirovne misije UN-a ispitani na sudu u Kopenhagenu. Zbog toga što se zločin dogodio na području razdvajanja Hrvatske vojske i pripadnika srpskih postrojbi, uz hrvatske istražitelje su vojnike ispitali i pripadnici Tužiteljstva za ratne zločine Republike Srbije.

Danski vojnici gledali masakr nad starim i hendikepiranim civilima

“Nakon dugog čekanja, na zajedničko je traženje dobiveno odobrenje Ujedinjenih naroda za ispitivanjem. Iskazi pripadnika Danskog bataljuna su važni budući da ti svjedoci kao neposredni očevici zločina mogu imati korisna saznanja o mogućim počiniteljima”, napisali su u priopćenju iz DORH-a te najavljuju da će nakon ispitivanja u Danskoj nastaviti sa istraživanjima i ispitivanjem svjedoka u Hrvatskoj kako bi pronašli počinitelje zločina.

Prošle godine je danski list BT objavio svjedočenje danskog vojnika Jana Wellendorfa koji je izjavio kako su pripadnici UN-a gledali masakr nad starim i hendikepiranim civilima.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.