D.I.C. Veritas

Index.hr, 27.08.2022, U zatvoru u Kninu ‘91. mučili Hrvate, govorili im da je Zagreb pao. Dignute optužnice

ŽUPANIJSKO državno odvjetništvo u Splitu podiglo je optužnicu za ratni zločin nad ratnim zarobljenicima protiv Steve P., početkom 90-ih šefa kninskog zatvora te pripadnika SUP-a Knin Željka G. i zatvorskog čuvara Srđana P. Dvojica su u Srbiji, a jedan u Australiji pa bi im se trebalo suditi u odsutnosti. Svoj trojici je određen istražni zatvor.

Željka G. terete da se od rujna do studenog 1991. godine iživljavao nad zarobljenim hrvatskim vojnicima u kninskoj bolnici. Povjereno mu je njihovo osiguranje, a on ih je tukao kundakom, tjerao da piju vruću vodu te dozvoljavao da u sobu s ranjenim zarobljenicima dolaze druge osobe. Psihički ih je zlostavljao. Govorio im je da je Zagreb pao i da su svi oni Srbi. Jednom je došao s puškom te im rekao da je s njom ubio Hrvata koji leži na patologiji.

Šefa zatvora terete da nije ništa poduzeo da spriječi i sankcionira maltretiranja zarobljenih pripadnika MUP-a. Čuvar Srđan P., kojeg su zvali Karataš, tukao je zarobljenika rukama i nogama, vježbajući na njemu karate udarce, navodi se u optužnici.

 

Veritas- info

Po saznanjima Veritasa optuženi su. Stevo P(lejo), Srđan P(otkonjak) i Željko G. (Grbić)

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.