D.I.C. Veritas

Index.hr, 28.08.2017, Srpski predstavnik napustio konferenciju o nestalima uvrijeđen izjavom pomoćnika ministra branitelja

U ORGANIZACIJI Regionalne koordinacije udruženja obitelji/porodica nestalih osoba/lica s područja bivše Jugoslavije je u Zagrebu održana tematska konferencija “Proces ekshumacije i identifikacije nestalih osoba na području Republike Hrvatske” u svrhu ubrzanja procesa traženja nestalih osoba i informiranje članova obitelji i šire javnosti o problemima i preprekama koje usporavaju proces te kako ga ubrzati.

Predsjednica Upravnog odbora Regionalne koordinacije Olgica Božanić rekla je da su, nažalost, i dalje nepoznate informacije o sudbini za velik broj nestalih osoba i da treba raditi na depolitizaciji problema te da ga treba gledati isključivo humanitarno jer to obitelji nestalih zaslužuju.

U tijeku izrada jedinstvene liste nestalih

Izvijestila je da je u tijeku izrada jedinstvene liste nestalih osoba, a na taj bi se način izbjeglo manipuliranje brojem stradalih i njihovom nacionalnošću te načinom na koji su stradali. U tome, dodaje, pomaže regionalna koordinacija i Međunarodna komisija za nestale osobe (ICMP).

Jedan od razloga sporog pronalaska nestalih je nedovoljan broj informacija o novim lokacijama pa će se apelirati na Srbiju, Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu da poštuju potpisane sporazume i protokole i krenu u realizaciju na terenu, da se provode ekshumacije na poznatim grobištima i da se traže informacije za nove lokacije. Sumnjamo da se izmještaju posmrtni ostaci kako bi odgovorni počinitelji zločina izbjegli procesuiranje i da je to zajedničko za područja svih triju država, ustvrdila je Božanić apelirajući da se proces identifikacije ubrza.

Na upit koliki je ukupan broj nestalih osoba na području bivše Jugoslavije, Božanić je odgovorila da je riječ oko 12.000 osoba.

Odalović napustio skup

Božanić je također komentirala to što je predsjednik Komisije za nestale osobe Srbije Veljko Odalović napustio konferenciju uvrijeđen zbog izjava pomoćnika ministra branitelja Stjepana Sučića.

Rekla je da joj je, kao i svim članovima obitelji nestalih osoba, bilo neugodno zbog načina na koji je pomoćnik ministra branitelja Sučić završio svoje izlaganje, jer je tema konferencije bila ekshumacije i identifikacija nestalih osoba, a ne uzroci i posljedice rata.

Povod Odalovićevom odlasku s konferencije bila je Sučićeva izjava da “sve zlo u ovom području dolazi iz Beograda”, piše Blic. “Sudjelovanje na tom skupu nakon svih tih riječi domaćina bilo je ponižavajuće”, izjavio je Odalović.

Uskoro aplikacija o potencijalnim lokacijama

Mathew Hollyday (ICMP) rekao je kao nužno ojačati suradnju je bez pune suradnje Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije te pojačanih napora neće moći biti riješen problem nestalih osoba na području bivše Jugoslavije.

ICMP je predstavio aplikaciju na kojoj će se moći dati podaci o potencijalnim lokacijama koje će se potom provjeriti, a Hollyday je posebno istaknuo važnost izrade jedinstvene liste nestalih osoba s područja bivše Jugoslavije u čemu pomaže i ICMP.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.