D.I.C. Veritas

Index.hr, Hina, 09.04.2022, U Splitu obilježena 31. godišnjica HOS-a. Skejo: Za dom spremni

U Splitu obilježena 31. godišnjica HOS-a. Skejo: Za dom spremni

U CRKVI svetog Ante na Poljudu, a potom i u dvorani u Lori, danas je obilježena 31. godišnjica osnutka IX. bojne HOS-a, u čijim je redovima za vrijeme Domovinskog rata poginulo 46 ljudi.

Skejo: Vitezovi su dali svoju krv za Hrvatsku. Za dom spremni

Prilikom obraćanja publici koja je do posljednjeg mjesta ispunila dvoranu, predsjednik Udruge IX. bojne Marko Skejo rekao je da su “vitezovi koji su dali svoju krv i dio tijela za Hrvatsku zasigurno veći od njih živih, zbog čega im se on klanja”.

“Posebno se klanjam obiteljima koje trpe i pate za svojim najmilijima”, poručio je Skejo ustvrdivši da su pripadnici IX. bojne HOS-a dali veliki obol hrvatskoj neovisnosti. Govor je završio usklikom “Za dom spremni”, uz sudjelovanje publike u dvorani.

Zapovjednik: Zabranili bi nam sveti pozdrav “Za dom spremni”

Jedan od ratnih zapovjednika IX. bojne Mile Ćuk rekao je da nema bojišta u Hrvatskoj i BiH na kojem njihovi bojovnici nisu ratovali, a sudjelovali su u gotovo svim oslobodilačkim akcijama. Kroz postrojbu je prošlo oko 2500 vojnika, više od 300 ih je ranjeno, a 46 je poginulo.

“Naši su bojovnici ponosno i časno na svojim odorama nosili ambleme s natpisom ‘Za dom spremni', taj sveti pozdrav koji bi nam danas zabranili. U nas katolika postoji više blagdana – Uskrs i Božić, Dan pobjede, Domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja, a to je dan onih koji su za dom spremni”, kazao je Ćuk.

Na obilježavanje je stigao i Hasanbegović

Na obilježavanju 31. godišnjice osnutka IX. bojne HOS-a podijeljena su odlikovanja obiteljima poginulih i umrlih pripadnika, kao i živim sudionicima Domovinskog rata.

Izaslanik ministra hrvatskih branitelja na svečanosti bio je brigadir Matko Raos, a sudjelovali su i dožupan Splitsko-dalmatinski Stipe Čogelja, županijski načelnik za braniteljska pitanja Damir Gabrić, predstavnici susjednih gradova i općina te saborski zastupnici Ante Prkačin i Zlatko Hasanbegović.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.