D.I.C. Veritas

Informer, 05.12.2017, Hrvatski zakon: Srbi su agresori

Ustaška provokacija – skandalozna odluka Sabora u Zagrebu
HRVATSKA USVOJILA ZAKON PO KOME SU SVI SRBI AGRESORI! Pupovac i srpski poslanici bili UZDRŽANI?!

U ‘Zakonu o pravima branitelja’ navodi se da su Srbija i Srbi u Hrvatskoj agresori. Milorad Pupovac i srpski poslanici nisu glasali protiv ovog zakona!?!

Hrvatski Sabor usvojio je sramni Zakon o pravima branitelja kojim se Srbija i srpski narod u Hrvatskoj proglašavaju za agresore!

Neprihvatljivo je da srpski poslanici u hrvatskom Saboru ostanu uzdržani po nekom pitanju koje je na štetu Srbije
Ivan Kostić, Odbor za Srbe u regionu

Nipošto to nisu smeli da urade

Posebna bruka jeste činjenica da protiv ovog zakona nije glasalo troje poslanika iz redova Samostalne demokratske srpske stranke, predvođenih liderom partije Miloradom Pupovcem!

Skandalozni dokument koji je direktno usmeren protiv Srba i Srbije podržalo je 95 poslanika, 15 je bilo protiv, ali među njima nije bilo nijednog predstavnika Srba, koji su se potpuno neshvatljivo – uzdržali od glasanja!?

Premda je bilo potpuno jasno da će saborska većina na čelu sa proustaškim HDZ-om svakako usvojiti zakon, srpski poslanici Milorad Pupovac, Dragana Jeckov i Boris Milošević morali su da dignu glas protiv pravnog akta u kom doslovce piše:

“Hrvatski branitelji iz Domovinskog rata su branili i obranili Republiku Hrvatsku unutar međunarodno priznatih granica od oružane agresije koju je izvršila Srbija, Crna Gora, JNA i paravojne postrojbe iz BiH uz pomoć velikog broja pripadnika srpske nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj, organizirane i predvođene velikosrpskom politikom”.

Lider Srba u Hrvatskoj Milorad Pupovac je pre samo dva i po meseca na sva usta kritikovao Zagreb i čak pozivao EU da hitno reaguje zbog ovog zakona!

Moj ugao

Savo Štrbac, Veritas

Ovo su politički manevri. SDSS je koalicioni partner HDZ, čiji glas ne bi promenio ništa, a ovako i dalje ostaju deo vladajuće većine.


“Predloženi zakon za nas nije prihvatljiv zbog toga što se stvari koje su bile deo ratnih propagandi, ratnih odnosa, nastoje sada ozakoniti u pogledu odnosa prema Srbiji. Ne razumem tu vrstu pameti koja je unela tu odredbu u zakon kojim se povećavaju prava hrvatskih branitelja, odnosno ratnih veterana i kojima se zapravo umesto izgradnje mira i politike izmirenja zemljama u regionu sada otvara prostor za novo zaoštravanje u odnosima između država i naroda. To može biti spirala koja će još jednom umesto stabilnosti, umesto mira, poverenja, zapravo raditi i proizvoditi suprotno”, izjavio je 21. septembra 2017. Pupovac, koji inače podržava vladu premijera Andreja Plenkovića iz HDZ-a.

Upitan da prokomentariše ovaj sasvim neočekivani potez, Pupovac kaže za Informer da uzdržan stav takođe znači protivljenje donošenju pomenutog zakona!?!

- SDSS smatra štetnim i neprihvatljivim unositi u zakonski tekst bilo koja istorijska pitanja, pa tako i pitanje o karakteru rata na prostoru bivše Jugoslavije, uključujući i Hrvatsku. Time se otvaraju istorijske traume i sprečava razvoj poverenja među narodima. Time se ograničava i slobodna rasprava o tome šta se i kako dogodilo. Zato taj zakon nismo mogli podržati. Bili smo uzdržani, a i uzdržano znači protiv – rekao nam je Pupovac, koji je odbio da konkretno odgovori na pitanje šta ga je tačno sprečilo da glasa protiv kada je već, kako sam kaže, bio protiv zakona!?!

Hoće vlast

Na drugoj strani, predsednik Odbora za Srbe u regionu Skupštine Srbije Ivan Kostić ističe da je ponašanje Pupovca i njegova dva poslanika – skandalozno.

- Neprihvatljivo je da srpski poslanici u hrvatskom saboru po pitanju srpsko-hrvatskih odnosa, a na štetu Srbije, ostanu uzdržani po bilo kom pitanju. Ne postoji nikakav dogovor između srpskih i hrvatskih poslanika, samo želja Pupovca da i dalje njegovi ostanu deo vlasti… – podvlači Kostić.

Ekipa Informera

(Informer, 5.decembar 2017, štampano izdanje)

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.